Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ari-Pekka Liukkonen blev Europamästare, floppade i OS, och öppnade till slut upp om ångest och stress – betonar nu betydelsen av kommunikation: "Hade det pratats hade jag kanske också förstått"

Från 2021
Ari-Pekka Liukkonen i OS i Tokyo.
Bildtext Ari-Pekka Liukkonen blev utanför semifinal med tiden 22,25 i OS.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Dagen efter misslyckandet i OS berättade Ari-Pekka Liukkonen om ångesten och stressen som var nära att hindra honom från att alls åka till Tokyo. Nu säger han för STT att han kanske hade förstått hur det låg till tidigare, om ångest hade varit något man talat om inom finsk idrott.

I slutet av maj bidrog Ari-Pekka Liukkonen till att det sista kvällspasset i långbane-EM i simning blev en magisk finländsk afton, då han knep guld på 50 meter fritt.

Förväntningarna inför OS trissades upp. Men i slutet av juli var floppen ett faktum.

Liukkonen blev långt från en semifinalplats på favoritsträckan och var jumbo i sitt heat. "Extremt tungt i dag", kommenterade han för Yle Sporten.

En dag senare öppnade han upp på Instagram:

– Juni var jobbig. Stressen och ångesten var mer eller mindre närvarande i vardagen. Ett par dagar före avfärd till spelen satt jag ännu med läkaren och psykologen och funderade om det är lönt att åka, skrev han bland annat då och berättade att han led av ångesten och stressen också under spelen.

Ari-Pekka Liukkonen i OS i Tokyo.
Bildtext Ari-Pekka Liukkonen lyckades inte i försöksheatet i Tokyo.
Bild: EPA/Patrick B. Kraemer

Nu framhäver han vikten av att få prata om saker, efter att ha förstått att han lidit av samma problem också under OS i London och Rio.

– Det här är saker man inte har pratat om inom finsk idrott tidigare. Om man hade gjort det, hade kanske jag också haft lättare att förstå redan tidigare vad det var frågan om, säger Liukkonen till STT. 

– Det har inte nödvändigtvis någon betydelse vem som lyssnar, så länge man kommer åt att dela sina tankar med någon annan. Det väsentliga är att man inte skulle behöva gå igenom sakerna bara i eget huvud, fortsätter han.

I sitt Instagram-inlägg efter spelen berättade han om hjälpen av kommunikation, och skillnaden till OS i Rio.

– I Rio visste jag inte ens vad ångest var. Nu kämpade jag emot den för fullt. Och när de egna krafterna tog slut hade jag alltid någon som hjälpte, endera bredvid mig eller över telefon, skrev han.

Liukkonen gjorde debut i mästerskapssammanhang redan 2009. Efter det har han knipit två EM-medaljer i långbane-EM, och en i kortbane-EM. I VM har han som bäst varit femma.

OS-framgången har hittills uteblivit men finländaren tror starkt på att han inte ännu lyckats visa upp sitt bästa jag. Nu är siktet inställt på VM i Japan och EM i Italien nästa år för simmaren som anser att han ännu kan nå den absoluta världseliten.

Källa: STT

Diskussion om artikeln