Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spansk minister i hetluften efter kommentar om "vulkanturism"

Uppdaterad 20.09.2021 23:49.

Den spanska turistministern Reyes Maroto får kritik efter att ha föreslagit att vulkanutbrottet på kanarieön La Palma, som fått tusentals att fly sina hem, skulle kunna fungera som en turistattraktion.

Ön kunde bli en attraktion för de turister som vill se den otroliga show som naturen satt upp, uppgav hon för radiokanalen Canal Sur radio på måndagen.

Enligt Maroto borde Spanien ta vara på det sällsynta vulkanutbrottets fulla potential. Ministern ska ha hänvisat till Island, där man också lockar turister till vulkaner, skriver tidningen El Pais.

Tjock rök och vad ser ut som illröda flammor stiger upp ur en bergssluttning under ett vulkanutbrott på den spanska ön La Palma den 19 september 2021.
Bildtext Det är frågan om vulkanens första utbrott på 50 år. Det väntas pågå i ytterligare några dagar.

Men turistministern uttalande, som kom bara en dag efter utbrottet på det vulkaniska området Cumbre Viejas, föll inte i god jord hos oppositionspolitiker som kommenterat saken på sociala medier.

"När människor evakueras och 100 hem har förstörts tillsammans med åkermark, gårdar, djur och allt du äger, är det inte något 'otroligt spektakel' som är 'spännande att uppleva', twittrade parlamentsledamoten Ana Oramas från Kanarieöarnas nationalistiska Coalición Canaria.

Efter kritiken var turistminister Maroto snabb med att korrigera sitt uttalande. "I dag är våra tankar hos offren", uppgav hon sig senare för journalister.

Hundra hem har förstörts, inga rapporterade dödsfall

Hotell har evakuerats och ungefär 5 500 personer har tvingats lämna sina hem för att fly undan lavan. Åtminstone 100 hem uppges ha förstörts och sex vägar har stängts av. Ingen ska ändå ha dödats eller skadats till följd av utbrottet.

Det finns däremot farhågor om explosioner och att giftiga gaser ska stiga upp i luften när lavaströmmen rinner ut i havet.

Tidigare trodde man att lavan skulle nå kusten på måndag kväll men dess framfart har saktat ner, uppger Miguel Angel Morcuende, en lokal koordinator för räddningsarbetet. Lavaströmmen uppges vara ungefär halvvägs mellan vulkanen och havet.

Källor: AFP, Yle Uutiset, Reuters