Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ska Finland hamstra coronavaccindoser för eget bruk eller fördela dem till fattigare länder? Professor: "Finland har inte råd att skapa en motsättning här"

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 08:57.
Krista Kiuru i munskydd. Hon är fotograferad utomhus och hon tittar framåt, något åt sidan.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru vill skydda de egna medborgarnas hälsa, mer än omvärldens. Men är det viktigare att finländarna får extra vaccin, eller att man får tillgång till en första dos i Afrika, frågar många politiker.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Är det moraliskt riktigt av Finland att satsa på en tredje vaccindos när miljarder människor fortfarande inte fått den första?

Minister Krista Kiurus uttalande om att hon måste tänka på Finland mer än världen väcker protester bland kollegerna i regeringspartierna och går emot FN:s mål. Finland har inte råd att skapa en motsättning här, säger teologiprofessor.

Världens ledare samlas till FN:s 76 generalförsamling och högnivåmöte i New York, om bland annat coronapandemin och hälsosäkerheten. Samtidigt talar den finländska familje- och omsorgsministern Krista Kiuru (SDP) om att Finland måste reservera vaccin så det räcker för en tredje dos för hela befolkningen ganska omgående.

Många politiker också från regeringspartierna förundrar sig över Kiurus uttalande om att hon måste skydda de egna medborgarnas hälsa och inte kan prioritera andra länders medborgare framför de egna.

Många politiker vill gå FN:s linje, tvärt emot minister Kiurus förslag. De anser det bättre att sprida vaccinet i fattiga länder, än att ge en tredje dos åt friska finländare här hemma. De mest kritiska säger att vi har misslyckats med solidariteten i kampen mot coronaviruset. 

FN:s mål att vaccinera globalt

FN:s generalsekreterare António Guterres har redan länge kritiserat de rika länderna för att hamstra och lagra covid-19-vacciner över sitt eget behov, när det finns över hundra länder som inte fått vaccin överhuvudtaget.

Guterres har talat om om en internationell vaccinjämlikhet som ett brådskande moraliskt test. Vaccinet måste vara tillgängligt för alla. Vaccinationsnationalismen är i konflikt med detta, enligt FN-generalsekreteraren Guterres. Han möter världens ledare, också från Finland, under de närmaste dagarna i New York.

Guterres har talat för en global plan som påminner om Finlands, men med längre tidsram. 70 procent av världens befolkning borde vara vaccinerad fram till mitten av år 2022. Hans eget hemland Portugal har redan vaccinerat 80 procent av sin befolkning med två doser.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar under ett klimatmöte som hålls på distans. Hans ansikte syns via en skärm.
Bildtext FN samlas denna vecka till generalförsamling och högnivåmöte i New York. Corona påverkar både talen och mötesrutinerna. Generalsekreterare Antonio Guterres manar de rika länderna till coronasolidaritet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland: Vad är meningsfullt för oss?

Ur ett finländskt perspektiv handlar det om vad som är meningsfullt för oss, konstaterar SDP:s viceordförande Matias Mäkynen, partikamrat med Krista Kiuru. 

Det är en jätteviktig fråga och den ingår i den diskussion som förs under hösten, säger Matias Mäkynen. 

– Vad ger oss själva bästa möjliga skyddet? Är det att vi vaccinerar hela befolkningen en tredje gång, eller kunde det hjälpa också finländare att vi får en bättre vaccinationstäckning i mindre utvecklade länder, funderar socialdemokraternas Matias Mäkynen. 

Liknande tongångar ger ordförandena för Centerns och De Grönas riksdagsgrupper uttryck för. 

Global jämlikhet i eget intresse

Pandemin är global och förutsätter global solidaritet, sammanfattar Anders Adlercreutz, som leder den svenska riksdagsgruppen.

– Det är i vårt eget intresse att vi arbetar för att en global jämlikhet kan uppnås. Det är en relevant fråga, säger Anders Adlercreutz från SFP, som svar på frågan om det är moraliskt rätt att vaccinera en tredje gång i Finland, då resten av världen står utan vacciner.

– I Finland verkar vi få en god täckning med två vaccindoser. Många internationella organisationer lyfter upp frågan om internationell solidaritet. Som helhet tycker jag att EU har fungerat hyggligt bra.

Hårdaste kritiken från Vänsterförbundet

Riksdagskollegan Veronika Honkasalo från Vänsterförbundet kommer med hård kritik mot västländernas hantering av coronakrisen – vi har misslyckats totalt med solidariteten, anser hon. 

– Vi vet att coronavarianterna sprids i de länder där vaccinationsgraden är låg. Det är inte ens klokt att ha en eurocentrisk syn på den tredje vaccindosen. 

Men handlar det om självbevarelsedrift? Vi vet alla att coronapandemin är en global pandemi – och då måste vi också arbeta mot coronaviruset globalt. 

– Då kan vi inte endast sköta om människorna i västländerna – det här handlar om allas människovärde globalt. Det är hemskt synd att under coronapandemin har västländerna vänt sig inåt och kan inte se helheten – där har vi nog misslyckats totalt med den globala solidariteten.

Fokus på Finland räddar inte undan pandemin

Också religionsvetaren Mikael Lindfelt hänvisar till att Finland är beroende av den omgivande världen, och att pandemin rullar vidare utan hänsyn till nationella gränser.

Lindfelt forskar i finländarnas attityder till vaccin och bekymrar sig här för Finlands internationella anseende.

– Finland är i alla avseenden beroende av internationellt samarbete, vår export, import, vårt geografiska läge. Vi kan inte hamna i en dålig dager i internationellt perspektiv. I alla andra frågor agerar Finland alltid med tanke på att "vad som är bra för oss måste vara bra också i globala intressen".

Man, Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi, står framför kameran i mörkblå satinkostym.
Bildtext Teologiprofessor Mikael Lindfelt undersöker finländarnas attityder till vaccin.
Bild: Arash Matin

Lindfelt uppmanar minister Kiuru att inte skapa motsättningar mellan nationella och globala intresse. Det är fullständigt onödigt att skapa konflikt här.

– Det är viktigt att komma ihåg hur en pandemi fungerar. Pandemin rullar på så länge det finns möjlighet att viruset kan sprida sig. Vi kommer inte undan pandemin om vi bara fokuserar på vårt eget lilla land, vi måste tänka i fler steg.

– Kortsiktigt ska vi skydda Finland, det har vi gjort, men på längre sikt på måste vi tänka globalt, enligt Mikael Lindfelt.

"Tänk positivt – fokusera inte bara på lilla Finland!"

Mikael Lindfelt vill tolka minister Kiurus uttalande positivt. Hon pratar om att skapa en beredskap, så Finland inte blir utan vaccin om det kommer en situation där vi behöver det. Men just nu är det teoretiskt, vi har inte behov för vaccin åt alla finländare en tredje gång till.

– Just nu är frågan hypotetisk. Vi har bra och kunniga myndigheter som kan bedöma också etiska aspekter. Just nu är målet att hela Finland är vaccinerat, så vi har två doser, sen ser vi hur landet ser ut och vad som behövs.

Lindfelt drar paralleller med det internationella biståndet. Finland kan inte ställa sig utanför biståndet om vi vill vara en västerländsk rättsstat.

– Om vi skulle vara en stormakt så skulle vi kunna skita blankt i det. Men Finland är i alla avseende beroende av samarbetet. Skynda därför långsamt med den tredje finländska vaccindosen, säger professor Mikael Lindfelt.