Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronapasset ett alternativ till begränsningar vid försämrat epidemiläge

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 15:18.
Pressinfot simultantolkas till svenska. - Spela upp på Arenan

Regeringen har fattat beslut om ändringar i smittskyddslagen och i och med detta också hur EU:s digitala coronapass ska användas i Finland. På ett pressinfo klockan 14.15 väntas också besked om inreseregler som ska hindra smittspridning i Finland.

Regeringen har i dag fastställt sitt förslag om coronapass vid ett extrainsatt statsrådsmöte och efter det går regeringens proposition vidare till riksdagen. Exempelvis kultur- och restaurangbranschen har redan länge frågat var det finländska coronapasset dröjer.

Ursprungligen skulle regeringen hålla ett pressinfo redan klockan 11.30, men infot skjöts upp. Också statsrådets extrainsatta sammanträde på förmiddagen ställdes in. Enligt Yle Uutisets uppgifter var orsaken meningsskiljaktigheter inom regeringen om inresereglerna.

Däremot är regeringen enig om coronapasset. Tanken med coronapasset är att underlätta arrangemangen kring evenemang i ett läge där epidemin trappas upp och restriktioner måste återinföras. Coronapasset skulle i dylika lägen fungera som ett alternativ till restriktioner.

Enligt uppgifter till Yle kunde privata företag kräva coronapass av alla över 12 år gamla personer förutsatt att restriktioner förekommer i regionen.

Enligt förslaget skulle 12–17-åringar få gratis coronatest inom den offentliga vården. Myndiga personer skulle själv betala sina tester då de inte tagit vaccin.

Gäller endast privata evenemang

Exempelvis restauranger, publik- och kulturevenemang samt de som arrangerar fritidsverksamhet (exempelvis motion i grupp) kunde få kräva coronapass av deltagarna.

Coronapass kommer inte att förutsättas för offentliga tjänster. Ingen kan hindras från att använda tjänster som erbjuds av exempelvis bibliotek, museer eller simhallar - det skulle medföra grundlagsenliga problem.

I praktiken fungerar EU:s coronaintyg, som finns i tjänsten Min Kanta, som coronapass. Det betyder två doser coronavaccin, intyg över konstaterad covid-19-sjukdom eller eller färskt negativt coronatest.

Eftersom coronapasset ännu inte ens kommit till riksdagsbehandling kan dess betydelse i praktiken förbli liten – regeringen har lovat avveckla kvarvarande restriktioner redan under oktober månad om man nått en vaccintäckning på 80 procent i landet.

Rättelse: Det är regeringen som i dag möts för att diskutera coronapasset, inte riksdagens såsom vi skrev först. Vi beklagar misstaget.

Diskussion om artikeln