Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Justin Trudeaus Liberala parti får fortsatt förtroende i Kanada men ingen majoritet

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 08:48.
Justin Trudeau kom till makten år 2015 tack vare en jordskredsseger men hans popularitet har dalat sedan dess.
Bildtext Justin Trudeau kom till makten år 2015 tack vare en jordskredsseger men hans popularitet har dalat sedan dess.
Bild: CBS/NATAS/Shutterstock/All Over Press

Preliminära resultat efter parlamentsvalet i Kanada tyder på att premiärminister Justin Trudeaus Liberala parti får fortsätta att styra med en minoritetsregering. Liberalerna leder i 156 av landets 338 valdistrikt, då det krävs 170 för majoritet, uppger rundradiobolaget CBC.

Det är ännu för tidigt att säga om liberalerna får den majoritet som Justin Trudeau eftertraktade då han utlyste nyval i augusti, men mycket tyder på att regeringspartiet kommer att backa något.

De stora tv-kanalerna i Kanada bekräftade liberalernas seger tidigt i morse finsk tid, men med stora frågetecken om hur stabil Trudeaus förmodade minoritetsregering kommer att vara i fortsättningen.

Ni har sänt oss tillbaka med ett klart mandat att ta oss genom denna pandemi

― Justin Trudeau

Trudeau hoppades på en majoritet då han utlyste nyval och hans parti seglade i medvind, men sedan dess har liberaldemokraternas försprång minskat drastiskt. Partiet har varit beroende av andra partier, främst det socialdemokratiska Nya Demokratiska partiet.

- Många i det liberala lägret skulle vara glatt förvånade med en liberal majoritetsregering, men det är nog får tidigt att tro på det, medgav Gerald Butts, en av Trudeaus närmaste rådgivare och vänner.

Justin Trudeau under valkampanjen kritik för att han utlyste nyval trots rådande coronarestriktioner.
Bildtext Justin Trudeau har under valkampanjen fått kritik för att han utlyste nyval trots rådande coronarestriktioner.
Bild: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Preliminära resultat på tisdag morgon tydde på att liberalerna ledde i 156 av landets 338 enmansvalkretsar, då det krävs 170 ledamöter för majoritet i parlamentet. I det föregående valet fick liberalerna 157 platser i parlamentet.

De Konservativa ledde i 123 distrikt, fransktalande Bloc Quebecois i 29, Nya Demokraterna i 28 distrikt och de Gröna i två.

Justin Trudeau sade i sitt tacktal att hans regering nu har fått ett nytt mandat.

- Ni har sänt oss tillbaka för att arbeta vidare med ett klart mandat att ta oss genom denna pandemi. Och det är exakt vad vi är redo att göra, sade Trudeau.

Valförrättningen och rösträkningen försvårades av coronarestriktioner som bland annat orsakade långa köer utanför vallokaler i den folkrikaste provinsen Ontario.

Valet avgörs just i Ontario och den fransktalande provinsen Quebec, som tillsammans har över hälften av ledamöterna i parlamentet. Valet kan också avgöras av 800 000 poströster, som räknas sist.

De konservativas ledare Erin O'Toole har knappat in på Justin Trudeaus försprång i opinionsmätningar.
Bildtext De konservativas ledare Erin O'Toole har knappat in på Justin Trudeaus försprång i opinionsmätningar.
Bild: ALP 888 / Alamy

Konservativas ledare Erin O'Toole har hoppats att hans parti skulle vinna terräng eftersom han själv har knappat in på Justin Trudeaus försprång i opinionsmätningar om den kommande premiärministerposten.

Preliminära resultat visar att partiet har gått framåt i östra och mellersta Kanada där det är allra svagast.

I de fyra så kallade Atlantprovinserna hade liberalerna tidigare 27 ledamöter, men nu leder de bara i 23 av distrikten. De konservativa ser däremot ut att öka från fyra ledamöter till nio, i provinserna vid Atlantkusten.

De konservativa säger sig vara nöjda med resultatet, även om de inte skulle få en chans att bilda regering.

- Vi har redan nått våra mål. Då valkampanjen började så väntade sig ingen att vi skulle kämpa så hårt i starka liberala distrikt, men det har vi gjort och vi är stolta över Erin O'Toole, säger hans kampanjchef Walied Soliman.

Diskussion om artikeln