Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Abortmotståndet är organiserat och globalt, säger jämställdhetsexpert

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 16:16.
Abortmotståndare demonstrerar i Austin, Texas, USA.
Bildtext Abortmotståndare samlades till demonstration i Austin i Texas i juni 2019.
Bild: All Over Press

Det finns ett organiserat globalt motstånd mot abort, säger Jaana Hirsikangas, verksamhetsledare för FN:s jämställdhetsorgan UN Women i Finland.

– Det handlar inte om något slumpmässigt, utan om en global konservativ och populistisk rörelse som medvetet försöker begränsa många minoriteters rättigheter, säger Jaana Hirsikangas som intervjuades i Yles A-studio i måndags.

Rörelsen motsätter sig inte enbart kvinnors rätt till abort utan också till exempel sexuella och könsminoriteters rätt att skaffa barn.

Global finansiering

Den globala verksamheten finansieras från många håll. Rörelsen får pengar från USA och Ryssland. I Frankrike och Polen finns stiftelser som finansierar verksamheten.

– Finansieringen har en mycket betydande roll, säger Hirsikangas.

Pengarna går till att ta fram och sprida felaktiga uppgifter om just till exempel abort och hur kvinnor borde förhålla sig till den.

Konservativa stämningar

Diskussionen om kvinnors rätt till abort går het på många håll efter att den amerikanska delstaten Texas nyligen tog i bruk en mycket sträng abortlag. Polen har förbjudit aborter i praktiken helt och hållet.

Enligt Hirsikangas finns liknande abortmotstånd också i östeuropeiska länder som Ungern, Bulgarien och Slovakien samt Turkiet.

I många länder vill man dessutom frångå det så kallade Istanbulavtalet som motarbetar våld mot kvinnor.

Samtidigt går utvecklingen mot det mer liberala i länder som Mexiko där högsta domstolen slog fast att det är grundlagsvidrigt att kriminalisera abort. Irland slopade sitt abortförbud för ett par år sedan.

Gammalmodig lag förnyas

I Finland är abortlagstiftningen gammal och sträng enligt europeiska mått. Ett medborgarinitiativ för att modernisera lagstiftningen har lett till att frågan behandlades av riksdagen i våras.

Enligt Hirsikangas verkar det på basis av remissdebatten sannolikt att lagen kommer att förnyas.

Linda Grönqvist och läkaren Frida Gyllenberg sitter i soffan i Efter Nios studio.

Ska man behöva motivera varför man gör abort? Läkare: "Skammen är inbyggd i systemet"

För att få abort krävs motivering och två läkarutlåtanden.

Diskussion om artikeln