Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya bakslaget i uppladdningen inför OS-vintern – Bolsjunov tvingades till operation för inflammerat tandkött

Aleksandr Bolsjunov ser besviken ut på podiet.
Bildtext Aleksandr Bolsjunovs träningssäsong har varit utmanande.

Aleksandr Bolsjunov hör tillsammans med Johannes Høsflot Klæbo till de största förhandsfavoriterna på alla OS-sträckor. Något rullskids-VM blev det ändå inte för den ryska stjärnan.

Det finns få längdåkare som varit lika omskrivna som Aleksandr Bolsjunov var förra vintern.

Dels tacklade han omkull Joni Mäki, dels åkte han ihop med sin främsta konkurrent Johannes Hösflot Kläbo på upploppet på VM-femmilen.

Att ”Bolsu” står i fokus inför OS-vintern 2021/22 är ingen överraskning. Och därför var det vissa som undrade varför han inte deltog i VM på rullskidor i Val di Fiemme förra veckan.

Tass kan nu avslöja varför. Bolsjunovs tränare Juri Borodavko berättar för den ryska nyhetsbyrån att skidstjärnan åkt på ett ovanligt bakslag.

– Han fick en inflammation i tandköttet som ledde till feber. Han opererades för det och var tvungen att ta antibiotika, så vi valde att stå över tävlingarna, säger tränaren.

– Men nu fortsätter han att träna för fullt.

"Har inte snackat med honom"

Det är inte första gången den här sommaren som Bolsjunov varit i rubrikerna på grund av skadeproblem. Bolsjunov har lidit av smärre skavanker i flera repriser och har inte kunnat träna för fullt hela tiden.

– Det finns vissa hälsoproblem, men de kan lösas, sa åkaren själv till Tass i juni.

Skidsäsongen kör igång det sista veckoslutet i november i Ruka för längdåkarnas del. Då möts Bolsjunov och Klæbo igen för första gången efter en rätt tumultartad säsong.

Johannes Høsflot Klæbo och Aleksandr Bolsjunov åker ihop.
Bildtext Stjärnorna åkte ihop då guldet skulle avgöras på VM-femmilen.

Eller det antar Klæbo. I en intervju för norska VG säger stjärnan att han inte haft någon kontakt med sin ryska konkurrent under sommaren.

– Jag har varken hört av något eller snackat med honom. Jag ser väl honom på startstrecket.

Men det är så Kläbo vill ha det.

– Han ska få hålla på med sitt och jag ska hålla på med mitt. Så ska jag vara försiktig med att berätta om min träning. Och han ska göra samma sak. Jag vill inte gå ut och avslöja hur jag tänker slå honom. Det får vi se sen, säger 24-åringen.

Distanserna som står på programmet i Peking i februari för herrarnas del är 15 kilometer klassiskt, skiathlon, fem mil fri stil, stafett, sprint fri stil och lagsprint med klassisk teknik.