Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonathan Drouin öppnar upp om beslutet att stå över sensationsvåren i Montreal: ”Har haft problem med ångest hela min karriär”

Från 2021
Jonathan Drouin.
Bildtext Jonathan Drouin har inte spelat sedan april.
Bild: David Kirouac/CSM/Shutterstock/All Over Press

Jesperi Kotkaniemi har lämnat Canadiens – men en annan offensiv talang kan vara på väg tillbaka. Nu talar Jonathan Drouin ut om beslutet att ta en paus från NHL.

I april rann bägaren över. Jonathan Drouin meddelade plötsligt och fullständigt oväntat för den stora hockeypubliken att han inte tänker spela längre under våren 2021.

Ingen utanför laget visste varför. Och de som kände till vad det handlade om vägrade tala om det i media.

Enligt vissa spekulationer ska pressen på Drouin – en gång rankad som en av årskullens mest talangfulla spelare – varit för stor för hemmafavoriten.

Flytten från Tampa Bay till Montreal ledde till enorma förväntningar i den hockeytokiga staden och fansen var högljudda och besvikna då franskkanadensiska Drouin inte levererade. Andra spekulerade om missbruksproblem.

Nu berättar Drouin att problemen är mycket äldre än så. Anfallaren talade för första gången ut om beslutet i en intervju med de kanadensiska tv-kanalerna RDS och TVA natten till tisdag finsk tid.

"Spelade med det här i flera år"

I intervjun berättade Drouin att han tampats med ångest hela sin karriär och att det på våren ledde till sömnproblem. Sömnbristen ledde i sin tur till att hälsan började svika – och då fattade Drouin det enda beslutet han kände att han kunde göra.

– Jag är väldigt glad för att jag tog beslutet, säger Drouin enligt bland andra Sportsnet.

– Jag spelade med det här i flera år utan att veta vad det egentligen handlar om. Under mina första år var det svårt för mig att söka hjälp då jag inte ens var säker över vad det var som det handlade om. Men i fjol klickade något och jag hittade personer som kunde stöda mig.

– Nu förstår jag vad som sker. Jag känner igen små signaler och kan hantera det.

Jonathan Drouin i farten inför tomma läktare.
Bildtext Samtidigt som lagen i USA fick börja ta in publik tvingades NHL-proffsen i Kanada leva under mycket strängare restriktioner.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Vardagen som hockeyproffs i en koronabegränsad liga bidrog definitivt, säger han också.

– Vi kunde sitta på hotellrummet i fyra, fem dagar på raken utan att få lämna rummet. Det hjälpte inte direkt. Jag hade problem med ångest långt innan pandemin bröt ut, men det bidrog absolut.

Lockades av spel i playoffs

Då Drouin valde att trycka på paus kämpade Canadiens i allra högsta grad fortfarande om en plats i slutspelet. Det gick vägen.

Slutspelet visade sig bli en sanslöst äventyr för det bottenrankade laget. Montreal slog ut Toronto, Winnipeg och Vegas – varje gång som rejäl underdog – och fick ge sig först i Stanley Cup-finalen mot Tampa Bay.

– Jag var definitivt lockad att göra comeback. Jag gick i terapi och mådde bra, säger Drouin.

– Men samtidigt visste jag att jag har en lång väg kvar. Att jag har många steg att ta innan jag kan spela hockey igen. Då jag tog beslutet att inte spela längre så gällde det hela säsongen. Utan undantag.

Drouin gör sitt första försök på en comeback då Montreals träningsläger kör igång i morgon med läkargranskningar för hela laget. Drouin har också deltagit i olika miniläger som Montreal ordnat de senaste veckorna.

Diskussion om artikeln