Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Proagria: Septembervädret räddade tröskningen, men sommartorkan skördade redan en del av grödorna

Från 2021
Ojämnt mognande vete
Bildtext Det blev ett hyfsat år för vete.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Hela året har präglats av knepiga väderförhållanden, skriver Proagria i höstens lägesrapport. Rågen och höstvetet verkar åtminstone ha klarat sig riktigt bra i år.

Lantbrukarnas rådgivningsorganisation Proagria har samlat på sig data om skörden från landets olika hörn. När största delen av allt spannmål har skördats är det dags för en lägesrapport.

Uppehållsvädret i september blev en räddning för många lantbrukare. Utan det skulle en olyckligt stor del av skörden ha blivit kvar på åkern, men dagarna utan regn var tillräckligt för att skördetröskorna skulle hinna svepa över åkrarna.

Men det finns också områden där det inte har gått lika smidigt. Det finns områden i Norra Österbotten där nästan hälften av årets vårvete fortfarande inte har tröskats.

Dåligt år för korn, havre och bondböna

Överlag är det höstsådden och det som såddes riktigt tidigt på våren som har klarat sig förhållandevis bra i år. Råg och höstvete hör till vinnarna den här säsongen. Det blev också ett par bra skördar av gräs för ensilage.

Det finns också mer lokala framgångar, som i Södra Österbotten där vete- och ärtskörden är bra. I Södra Österbotten kan vårvete i själva verket ge en skörd som är över 10 procent bättre än normalt.

Härkäpapuja kämmenellä.
Bildtext Bondbönan är en av årets stora förlorare.
Bild: Petteri Juuti / Yle

Korn, havre och bondböna är däremot årets stora förlorare, vilket Proagria förklarar med de väderförhållanden som rådde under sommaren med en lång period då det var mycket varmt och torrt. På de värsta områdena i södra Finland uppskattas kornskörden ställvis vara bara kring 20–40 procent av det normala.

Den åländska äppelskörden blir bra

Ryps och raps skördas fortfarande på de flesta håll i Finland, men överlag uppskattas skörden bli lite mindre än vanligt. Också skörden av ärter och bondbönor blir lite mindre än normalt.

För potatisodlare i södra Finland ser det gruvligare ut, på grund av sommartorkan stannar skörden på ungefär 60–70 procent av det normala.

Enligt Proagria kan årets lärdomar föra med sig att fler lantbrukare än tidigare visar intresse för höstsådd.

Härnäst väntar vi på äppelskörden, äpplen börjar vara mogna att plockas och till exempel på Åland verkar skörden bli bra.

Äpplen transporteras upp längs ett band och krossas i en kvarn
Bildtext En hel del äpplen har redan skördats och åkt i väg till bland annat musterier.
Bild: Roger Källman/Yle

Diskussion om artikeln