Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Direkttåg mellan Hangö och Riihimäki kan bli verklighet om tre år

Från 2021
Ett av VR:s passagerartåg från sidan.
Bildtext Då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras öppnas nya möjligheter.
Bild: Tarmo Niemi / Yle

Om några år kan det bli möjligt att hoppa på tåget i Hangö och åka till Riihimäki. Det här kan bli verklighet i och med att Hangö-Hyvingebanan elektrifieras

Det handlar om en tågtur från Riihimäki till Hangö och tillbaka under sommarsäsongen. Det här är tekniskt möjligt genast då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Arbetet startar under hösten och väntas vara färdigt år 2024. 

"Efterfrågan på tågturer är större under sommaren, men tekniskt sett är det möjligt med persontrafik året runt om beställaren önskar och är villig att betala för det", säger planeringschef Juho Hannukainen från VR i ett mejl till Yle Västnyland. 

Var tåget stannar beror också på beställaren. VR har föreslagit att möjliga stopp skulle göras i Lojo, Nummela och vid järnvägsmuséet i Hyvinge. 

I Riihimäki är det sedan enkelt att ta sig vidare med tåg. Med ett byte skulle man komma till huvudbanan i Tammerfors eller till Lahtis. 

Direkttåget mellan Hangö och Helsingfors får vänta till 2030-talet

Ett direkttåg mellan Hangö och Helsingfors finns också med i VR:s planer. Men det är svårt att förverkliga innan den direkta tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo via Lojo har byggts. 

Orsaken är att det är svårt att koordinera tågen mellan Hangö och Helsingfors med den övriga trafiken på kustbanan. Det här beror på att kustbanan till största delen är enkelspårig och det finns få platser mellan Karis och Esbo där tågen kan mötas. 

Projektet med en direkt tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors via Lojo ska bli färdigt i början av 2030-talet om det framskrider som planerat. För tillfället har kommunerna bland annat gett utlåtanden om komplettering av miljökonsekvensbeskrivningen för tågförbindelsen.  

VR:s planer framkommer i ett utkast för hur tågtrafiken i Finland kunde utvecklas på 2020-talet. Hur tågrutterna slutligen kommer att se ut och var tågen stannar beror på den som beställer och finansierar dem, det vill säga Kommunikationsministeriet och eventuellt regionens kommuner. 

Hufvudstadsbladet var först med nyheten. 

Diskussion om artikeln