Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Rolig och tankeväckande pjäs om mat – Unga Teatern träffar mitt i prick

Från 2021
Kristian Thulesius, Stella Laine, Frank Skog, Walter Ruokolahti och teaterns konstnärliga ledare Meri Anna Hulkkonen i Unga Teaterns pjäs Fem mål mat.
Bildtext Kristian Thulesius, Stella Laine, Frank Skog, Walter Ruokolahti och teaterns konstnärliga ledare Meri Anna Hulkkonen i den ypperliga pjäsen Fem mål mat.
Bild: Unga Teatern / All rights reserved

Unga Teaterns nya pjäs om mat och ätande är kort sagt är mycket bra. Smart, finurlig, rolig, verklighetsnära, berörande, tankeväckande, visuellt läcker, dynamisk och fräsch.

Jag kunde hitta på många adjektiv till, men skall i stället förklara varför. 

Pjäsen Fem mål mat - vad jag åt och vem jag åt det med, skriven av Christoffer Mellgren, tar fasta på ett ämne som är så nära oss att man ofta inte ser det. Vi äter varje dag, flera gånger. Mer eller mindre minnesvärda och läckra saker, mer eller mindre närvarande och uppmärksamma på det vi äter. 

Fastän mat är så vardagligt och fullständigt centralt i alla levande varelsers liv så att vi kanske inte ens tänker på det, är det samtidigt något som väcker känslor och som de flesta har åsikter om.

Mat kan också vara ett problem – det finns för lite eller för mycket, man vill eller vill inte, man stresslagar i brådskan och får magknip, eller så är den riktigt goda maten för dyr för plånboken. 

Minnen relaterade till mat och ätande

Föreställningen, som rekommenderas för barn över sju år men som är lika intressant och givande för vuxna, är en kollage-berättelse med olika episoder och några mellanspel. Det handlar om minnen relaterade till mat och ätande, som spelas upp som korta scener. 

Vi möter Algot, vars mamma alltid jobbar och som bara äter smörgåsar hemma och som är mycket duktig – kanske tvingad att vara lite väl duktig och självständig. Hemma hos hans kompis i det stora huset finns alltid läckerheter, medan Algots kök är så litet att man kan sitta vid bordet och sträcka sig efter en tallrik från skåpet. 

Skådespelare i färggranna kläder kring ett matbord i Unga Teaterns pjäs Fem mål mat.
Bildtext Festliga och vardagliga måltider i gott sällskap på Unga Teatern i höst.
Bild: Unga Teatern / All rights reserved

Vi får också veta exakt hur en ambrosia-bakelse smakar – det är en komplex sammansättning minnen och känslor – och hur det känns att tvingas sitta kvar i skolmatsalen då man bara inte kan äta upp sina potatisar. Ute på gården leker de andra, och pekar in på henne i matsalen där tiden står stilla. 

Dessutom besöker vi en restaurang med en bestämd kock och hans rytmiska team i vita höga mössor, får höra ett mycket passionerat föredrag om mat och om ideologiska matval (som det kanske är bäst att inte tråtta ner i halsen på andra) och, i en fantasieggande och tankeväckande scen, får vi föreställa oss hela det berg av mat som vi har ätit under våra liv.

Allt det där som vi tuggat och sväljt, har blivit en del av oss. Alltså – vi är vad vi äter. Eller hur? 

Smaskig teatermåltid som avnjuts bäst i sällskap

Föreställningen på en timme och tio minuter har ett lagom tempo, med tid för lugna, reflektiva stunder och också roliga fysiska och rytmiska inslag. Scenografin och dräkterna av Annina Nevantaus går i fina pastellfärger. Skådespelarna Meri Anna Hulkkonen, Stella Laine, Walter Ruokolahti, Frank Skog och Kristian Thulesius är alla entusiastiska och energiska i sina roller. 

Föreställningen är en riktigt smaskig teatermåltid som avnjuts bäst i sällskap! 

Fem mål mat - vad jag åt och vem jag åt det med

Manus: Christoffer Mellgren
Regi: Janne Pellinen
Scenografi och kostym: Annina Nevantaus
Musik, ljus- och ljuddesign: Jukka Hannukainen
På scenen: Meri Anna Hulkkonen, Stella Laine, Walter Ruokolahti, Frank Skog, Kristian Thulesius

Premiär på Unga Teatern 17.9.2021

Diskussion om artikeln