Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europadomstolen fäller Ryssland för poloniummordet på Litvinenko

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 13:14.
Europadomstolens rättssal.
Bildtext Europadomstolen fäller Ryssland för mordet på Aleksandr Litvinenko.
Bild: Patrick Seeger / EPA

Europadomstolen har slagit fast att Ryssland bär ansvaret för mordet på den ryska FSB-avhopparen och regimkritikern Aleksandr Litvinenko. Enligt Ryssland grundar sig domen på obekräftade uppgifter.

Litvinenko mördades med det sällsynta radioaktiva ämnet polonium 210 i London 2006. De misstänkta gärningsmännen återvände till Ryssland innan de kunde gripas.

Ryssland har förnekat all inblandning i Litvinenkos död. Men på tisdagen kom Europadomstolen till en motsatt slutsats.

‒ Ryssland var ansvarigt för lönnmordet på Aleksandr Litvinenko i London, konstaterar domstolen i ett utlåtande.

Europadomstolen (Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) uppger att det står utom rimligt tvivel att mordet genomfördes av två ryska agenter och att det finns tillräckliga skäl för att konstatera att de agerade med den ryska statens godkännande.

Riktade hård kritik mot Putins styre

Litvinenko var en tidigare agent vid den ryska underrättelsetjänsten FSB. Han hoppade av och flydde till Storbritannien år 2000 och fortsatte där att framföra hård kritik mot president Vladimir Putins styre. Han kom också med en rad avslöjanden om brott som FSB begått enligt honom.

År 2006 exakt sex år efter att han flytt till Storbritannien avled Litvinenko på sjukhus i London efter att ha förgiftats med polonium.

En brittisk utredning visade att Litvinenko förgiftats då han drack te tillsammans med två ryska män på Millennium Hotel i London. Giftet hade blandats i hans te.

År 2016 slog en brittisk utredning fast att Rysslands president Vladimir Putin sannolikt gett sitt godkännande till planen att mörda Litvinenko.

Utredningen konstaterade också att den tidigare KGB-livvakten Andrej Lugovoj och en annan rysk medborgare Dmitrij Kovtun genomförde lönnmordet, av allt att döma på order från FSB.

Ryssland fördömer

Ryssland förkastar domen och ifrågasätter om Europadomstolen verkligen haft tillgång till några egentliga bevis.

‒ Europadomstolen har knappast mandat eller teknologisk kapacitet till att få tillgång till fakta i det här fallet. Utredningarna har fortfarande inte lett till resultat och att komma med den här sortens påståenden är minst ogrundat, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov.

En av de utpekade gärningsmännen, Andrej Lugovoy säger till Reuters att domen är politiskt motiverad.

Källor: AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln