Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas utmanar rallystjärnorna i Race of Champions – har suktat efter ett deltagande i flera år: "Att det körs på snö och is gör det bara än mer intressant"

Från 2021
Valtteri Bottas firar på prispallen.
Bildtext Valtteri Bottas på pallen i F1.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Ny utmaning väntar Bottas i februari, på snö och is i Norrbotten. 32-åringen kommer nämligen att delta i Race of Champions i Sverige som första finländare på många år.

Rallyvärldsmästarna, rallycrossmästarna och Le Mans-vinnare får sällskap av en F1-förare då Valtteri Bottas ska tävla i Race of Champions.

Bottas som varit med i Arctic Lapland Rally tidigare ser fram emot att komma tillbaka på is och snö. Samtidigt ska han i flera år ha varit intresserad av att vara med i tävlingen enligt pressmeddelandet. Nu får han för första gången delta.

– Jag ser verkligen fram emot att få delta efter att ha tittat på tävlingen på tv i många år. Att det i år körs på snö och is gör det bara än mer intressant, säger 32 åringen på tävlingens webbplats, och tillägger att han vill slå framför allt de nordiska mottävlarna och utöka raden av finländska segrar.

Sedan tidigare är följande förare redan klara att delta i Race of Champions som går av stapeln i Norrbotten i början av february:

  • Tom Kristensen, niofaldig vinnare av Le Mans

  • Johan Kristoffersson, regerande mästare i rallycross

  • Sebastien Loeb, niofaldig rallyvärldsmästare

  • Mattias Ekström, trefaldig vinnare av Race of Champions, tidigare världsmästare i rallycross

  • Travis Pastrana, amerikansk rallymästare

  • Petter Solberg, världsmästare i rally och rallycross

  • Oliver Solberg, rallyförare

Av finländare har tidigare Heikki Kovalainen, Marcus Grönholm, Harri Rovanperä, Tommi Mäkinen och Juha Kankkunen knipit titeln Champion of Champions.

Även i lagtävlingen, Nations Cup, har Finland vunnit ett par gånger, senast år 2006.

Diskussion om artikeln