Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svullnader i armhålorna som extra bieffekt av tredje dosen coronavaccin – men inget allvarligare än så

Från 2021
En kvinna får coronavaccin.
Bildtext Två doser coronavaccin kanske inte räcker till för fullgott skydd i längden.
Bild: /All Over Press

Enligt studier i Israel och USA ger en tredje dos coronavaccin ungefär samma biverkningar som de två första sprutorna, förutom att svullna lymfkörtlar är vanligare efter den tredje dosen.

En tredje dos coronavaccin ger knappast så mycket mer förbigående biverkningar än de tidigare doserna, säger överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) till Yle Uutiset.

Data från andra länder tyder på att man får ungefär lika mycket biverkningar, oavsett vilken spruta i ordningen det är. Informationen kommer bland annat från Israel, där över en miljon människor har fått tre doser coronavaccin.

Nohynek säger att vaccintillverkaren Pfizer-Biontech har undersökt biverkningar i både Israel och USA. De kom fram till att det är lika vanligt med feber och ont vid stickstället efter tredje sprutan som i samband med andra.

Svullna lymfkörtlar efter tredje sprutan

Men det finns en detalj som skiljer den tredje dosen från de två första.

– Det är en tydlig skillnad att man kan få svullna lymfkörtlar efter den tredje dosen, men i övrigt är säkerhetsprofilen för symptomen ganska likadana, säger Nohynek.

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd.
Bildtext Överläkare Hanna Nohynek har lugnande besked, biverkningarna av en tredje dos coronavaccin är ungefär lika milda som med de två första doserna.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Att lymfkörtlarna sväller upp är inget allvarligt och det går om med tiden, precis som alla de andra vanligast förekommande biverkningarna, som smärta och feber, förklarar Nohynek.

– Det är obehagligt om lymfkörtlarna i armhålorna blir större och de gör ont, men det går om.

THL väntar ännu på information om hur bra två doser skyddar

Det finns också information om hurdana biverkningar äldre personer har fått i Israel. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA presenterade informationen i fredags.

– Biverkningarna avviker inte nämnvärt bland äldre eller arbetsföra vuxna, om man jämför med hur det var vid andra dosen. Det var lugnande besked vi fick från Israel.

Den här veckan har flera kommuner i Finland börjat dela ut en tredje vaccindos till personer med nedsatt immunförsvar. Snart ska också den vårdpersonal som fick de två första doserna med bara tre eller fyra veckors intervall få en tredje dos.

Många finländare har fått de två första doserna med upp till tolv veckors intervall. THL väntar ännu på att få information om hur snabbt skyddet avtar om man har fått de två första doserna med ett så långt mellanrum. När den informationen finns ska det avgöras hur vi gör med en eventuell tredje dos för resten av finländarna.

Vaccinordningen förmodligen samma som tidigare i tredje omgången

Om hela befolkningen ska erbjudas en tredje dos blir det troligtvis så att äldre personer ställs först i kön, sedan framskrider vaccinationerna i samma ordning som med de två tidigare doserna, gissar Nohynek.

Säkerhets‑ och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, har hittills tagit emot strax under 3 700 anmälningar om biverkningar av coronavaccin. Av dem beskrivs 2 400 som allvarliga.

Ungefär 11 000 anmälningar väntar ännu på att behandlas av Fimea.

Hittills har över 7 miljoner coronavaccindoser delats ut i Finland.

Texten är ursprungligen publicerad på finska av Yle Uutiset under rubriken Kolmas rokoteannos on aiheuttanut kainaloiden turvotusta – muuten sivuvaikutukset ovat olleet samoja kuin aiemmin. Artikeln är skriven av Ari Tuhkanen och översatt av Jonas Blomqvist.

På andra språk