Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vi har hela tiden vetat att vi har den bästa kandidaten" – Olaf Scholz kan leda sina socialdemokrater till en överraskande valseger i Tyskland

Från 2021
Olaf Scholz talar på ett valmöte i tyska Nürnberg.
Bildtext Olaf Scholz har väckt socialdemokraternas dröm om en valseger.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Med bara några dagar kvar till förbundsdagsvalet i Tyskland är det lite överraskande socialdemokraterna som har goda chanser till en valseger. Det länge krisande partiet har enligt opinionsmätningarna rätt goda möjligheter att ta över efter Angela Merkel och kristdemokraterna.

Får man tro moderatorn vid socialdemokraternas valmöte så är det Tysklands nästa förbundskansler Olaf Scholz som äntrar scenen.

En i coronatider rätt stor publik, som har samlats i parken Wöhrder Wiese i Nürnberg, reser sig upp för att ta emot den erfarne SPD-politikern som har gett sitt parti nytt hopp.

Från att i åratal ha gått från en kris till en annan är det socialdemokratiska partiet SPD nu plötsligt något av förhandsfavorit i valet på söndag.

Med Scholz som kandidat till posten som förbundskansler har SPD tagit ett enormt språng i opinionsmätningarna.

Då man ännu under sommaren hade ett stöd på ungefär 15 procent ligger man nu på 25 procent, något som också märks av ute på fältet.

 – Ja, det förbättrar ju humöret avsevärt och leder till att förhoppningarna är höga. Man märker att människorna igen visar ett större intresse för SPD, säger kandidaten Gabriela Heinrich.

Andra kandidaters svaghet överraskar

Förbundsdagsledamoten Heinrich kämpar i år för att bli återvald från valkretsen Nürnberg Nord.

Enligt henne är människorna också intresserade av det politiska innehållet i kampanjen, trots att mycket förstås kretsar kring personen och kandidaten Olaf Scholz.

– Vi har hela tiden vetat att vi har den bästa kandidaten. Det som har överraskat oss lite är hur svaga de andra har visat sig vara, säger Heinrich.

Där kristdemokraten Armin Laschet har gått från ett klumpigt framträdande till ett annat och de grönas Annalena Baerbock aldrig riktigt har fått styr på valkampanjen har den saklige och försiktige Scholz blivit tysk kanslerfavorit genom en genomtänkt sansad kampanj som verkar gå ut på att försöka undvika alla möjliga misstag.

Två personer står bredvid varandra vid ett talarpodium. En av dem hälsar på en man som står nära med handen.
Bildtext Scholz, Baerbock och Laschet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Det finns ett större förtroende för Scholz än för Laschet. I coronakrisen har kristdemokraterna berikat sig på affärer med munskydd och fullständigt gjort bort sig, säger Thomas som bekantar sig med socialdemokraternas valmaterial.

– Scholz säger visserligen inte så mycket men det hör väl till när man kommer från Hamburg.

– Jag anser att Scholz har lite samma kvaliteter som Angela Merkel. Han utstrålar ett visst lugn och han avstår från den överdrivna aktivitet som vissa andra kandidater står för, säger Felix.

Svåra regeringsförhandlingar att vänta

I opinionsundersökningarna ligger socialdemokraterna för tillfället tre till fyra procentenheter före Merkels och Laschets kristdemokrater.

Om partiet vinner valet har man inom SPD en klar föreställning om den möjliga regeringen.

– Det allra bästa skulle vara en regering med de gröna. Vi måste nu satsa på klimatskydd, digitalisering, skola och forskning. Vi vill också höja den lagstadgade minimilönen. Allt det här lyckas bäst tillsammans med de gröna, säger förbundsdagsledamoten Gabriela Heinrich.

Att SPD efter en möjlig valseger verkligen får ihop en rödgrön majoritetsregering är ändå inte värst sannolikt. För tillfället utgår man i Tyskland från sex olika regeringsalternativ, som alla är mer eller mindre möjliga efter söndagens val.

 Ett av de mest sannolika regeringsalternativen är en så kallad trafikljuskoaltion (utgående från partiernas färger) bestående av socialdemokraterna, de gröna och det liberala partiet FDP. För att det ska komma till ett samarbete med liberalerna kommer ändå tuffa förhandlingar att krävas.

 – Då blir det nog svårt, i synnerhet med tanke på finanspolitiken. Vi har till exempel en helt annan syn på skattepolitiken än vad man har inom FDP, säger SPD-ledamoten Heinrich.

 En i teorin möjlig regeringskoalition är att i stället för liberalerna ta med vänsterpartiet Die Linke. Partiets utrikespolitiska linjedragningar, vilka bland annat ser Tyskland utanför Natosamarbetet, gör ändå ett regeringssamarbete i praktiken omöjligt.

Att det kommer till ett fortsatt regeringssamarbete mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna, eventuellt under ledning av Olaf Scholz, är också möjligt även om det här regeringsalternativet är allt annat än en populär lösning.

Gabriela Heinrich försöker övertyga väljarna att rösta på SPD.
Bildtext Förbundsdagsledamoten Gabriela Heinrich kämpar för att bli återvald.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Vill inte ta ut segern i förskott

Efter 16 år av Merkelledda regeringar vill man ändå från SPD-håll betona att partiet har mer att erbjuda än bara personen Scholz.

– Vi har en kandidat som kan föra de för oss absolut viktigaste frågorna, det vill säga bostadspolitiken, social säkerhet, pensionerna och klimatskyddet. SPD:s styrka ligger i våra politiska tyngdpunkter som presenteras av en bra kandidat, säger Claudia Kupfer-Schreiner, SPD-medlem sedan över 40 år.

– Jag röstar nog på SPD. Det är dags för ett annat parti att nu ta över. Saker och ting måste ändra, så därför SPD trots att jag är helt emot de gröna, säger Thomas.

Trots det goda utgångsläget är man bland socialdemokraterna ändå försiktig med att ta ut segern i förskott.

 – En valseger i sig är inte avgörande utan det handlar om vilken regering man kan bilda. Jag hoppas i alla fall att det blir en utan kristdemokraterna, säger SPD-medlemmen Claudia Kupfer-Schreiner.

 –  Det är klart att jag drömmer om en valseger, men samtidigt är vi medvetna om att opinionsmätningar inte är det samma som valresultat. Därför fortsätter vi att jobba hårt ända fram till valet, säger Gabriela Heinrich.

 – Och ibland går ju drömmar i uppfyllelse, fortsätter Heinrich.

Diskussion om artikeln