Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

OECD: Världsekonomin återhämtar sig – men låg vaccinationstäckning ställer till det för en del länder

Hoitaja valmistelee koronarokoteannosta Intian Kashmirissa
Bildtext Framgångar i coronavaccinationerna har fått världsekonomin att återhämta sig.

Världsekonomin återhämtar sig snabbt tack vare bland annat politiska insatser och framgångar i coronavaccinationerna, uppger Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) i en färsk rapport. Den globala bruttonationalprodukten är nu större än strax innan pandemin – men OECD varnar för att tillväxten fördelar sig för ojämlikt mellan länder.

Enligt OECD har regeringarnas och centralbankernas åtgärder burit frukt. Man har kunnat undvika de värsta ekonomiska smällarna som coronapandemin kunde ha gett upphov till och vaccinationerna har gjort att man kunnat öppna samhället.

Enligt OECD uppskattningar kommer den globala bruttonationalprodukten att stiga med 5,7 procent under 2021 och 4,5 procent under 2022.

U-länder kämpar med arbetslöshet och låg vaccintäckning

Men även om läget ser bättre ut för världsekonomin så kämpar speciellt u-länder med bland annat arbetslöshet till följd av en låg vaccinationstäckning, uppger OECD. Bland annat nedstängningar av samhället till följd av nya coronavirusutbrott gör att en del länders ekonomier sackar efter i den globala trenden.

Att fler vaccineras och att det finns tillgång till vaccin också i u-länder verkar vara nyckeln till ett bättre ekonomiskt läge i världen. FN:s generalsekreterare António Guterres har redan länge kritiserat de rika länderna för att hamstra och lagra covid-19-vacciner över sitt eget behov.

Coronavirusets deltavariant har ställt till det speciellt för u-länder och det påverkar i sin tur de globala leveranskedjor och kostnader. I länder där vaccinationstäckningen är högre har deltavarianten bara haft en liten påverkan på ekonomin.

I länder som haft god tillgång till vaccin ser läget alltså bättre ut, och EU-ländernas prognos är nu mer optimisk än tidigare. Inflationen ser däremot ut att stiga ordentligt i USA, Kanada och Storbritannien medan den förblir låg i i-länder i Europa och Asien.

Det går även bättre för länder som har gott om vissa nyckelråvaror till exempel oljestater och länder som är rika på olika metaller eftersom de drar nytta av den ökade efterfrågan som följer den ekonomiska tillväxten i andra länder. Det har lett till högre priser på olja, metall och mat. Också transportkostnaderna har stigit.

Nya virusmutationer orosmoln

Världsekonomin väntas som nämnt fortsätta växa under 2022. Nya virusmutationer och en långsamt stigande vaccinationstäckning är ändå orosmoln på himlen då de kan sakta ner återhämtningen.

Inflationstrycket kan också kortsiktigt pressas upp när vaccinationstäckningen ökar, eller om människor börjar använda mer av sina besparingar vilket skulle öka efterfrågan och sänka arbetslösheten.