Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s generalförsamling inleddes – USA:s Biden i sitt första FN-anförande som president: "Vi eftersträvar inte en splittrad värld, vi vill inte ha ett nytt kallt krig"

Från 2021
Joe Biden talar inför FN:s generalförsamling 21.9.2021
Bildtext FN:s 76:e generalförsamling har inletts i New York.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

FN:s 76:e generalförsamling har inletts, och världsledarna sammanstrålar i FN:s högkvarter i New York. USA:s president Joe Biden höll sitt första tal som president inför FN, och fortsatte att försvara reträtten från Afghanistan.

På dagordningen under den en vecka långa generalförsamlingen finns bland annat diskussioner om eskalerande kriser i världen, men också om klimatförändringen och coronapandemin som ännu orsakar huvudbry globalt.

Spänningarna mellan USA och Kina, det diplomatiska käbblet mellan USA, Australien och Frankrike, Afghanistans ovissa framtid under talibanstyret och de pågående konflikterna i Jemen, Syrien och det etiopiska området Tigray kommer att diskuteras.

I fjol deltog inga världsledare i FN:s generalförsamling fysiskt med anledning av pandemin, men i år är många av medlemsländernas delegater på plats. Det är också möjligt att delta per videolänk.

Till den finländska delegationen hör president Sauli Niinistö, utrikesminister Pekka Haavisto och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Fn:S generalförsamling öppnades. Delegater är på plats i New York och över videolänk-
Bildtext I år kan medlemsländernas delegationer antingen vara på plats fysiskt i New York eller över videolänk.

Guterres varnar för splittrad värld

FN:s generaldirektör António Guterres öppnade årets upplaga av generalförsamlingen, och näst ut var traditionsenligt Brasilien och landets president Jair Bolsonaro.

I sitt öppningsanförande uppmanade Guterres USA och Kina att ingå dialog, och varnade för en allt mer splittrad värld.

– Vi behöver samarbeta för att upprätthålla tilliten till varandra. Vi behöver dialog och förståelse, sa Guterres.

Bland de länder som hörs sist finns Kina, med president Xi Jinping som håller tal över videolänk på fredag.

FN:s generalsekreterare António Guterres håller ett öppningsanförande under FN:s 76:e generalförsamling.
Bildtext FN:s generalsekreterare António Guterres.
Bild: Eduardo Munoz / EPA

Bidens första FN-anförande: Bomber och kulor kan inte försvara oss mot covid-19

President Joe Biden höll i dag sitt första tal som USA:s president inför FN. 

Han inledde sitt anförande med att tala om den utmaning som coronaviruset utgör.

– Bomber eller kulor kan inte försvara oss mot covid, vi måste agera nu för att rädda liv. Vi måste se till att människor vaccineras.

Biden efterlyste också nya mekanismer för att finansiera nya projekt för global säkerhet.

USA kommer enligt Biden att under morgondagens session presentera ytterligare åtgärder för att bekämpa coronaviruset.

Biden meddelade också att USA är redo att återvända till FN:s människorättsråd nästa år. Hans föregångare Donald Trump drog bort USA ur rådet år 2018.

Också klimatfrågor fanns på Bidens agenda och han lovade att USA kommer att fördubbla sin finansiering av miljöförbättrande åtgärder.

Biden i hetluften på grund av Aukus

Joe Biden fortsatte med att understryka vikten av samarbete med USA:s allierade, och talade om oviljan att utkämpa ett kallt krig med Kina.

Han betonade att han inte vill ha en värld med länder indelade i rigida block.

– Vi står upp för våra allierade och vänner. Vi eftersträvar inte en splittrad värld eller ett nytt kallt krig. Jag upprepar: Vi vill inte ha ett nytt kallt krig. USA är redo att samarbeta med alla länder som söker fredliga lösningar.

Biden har varit i hetluften på sistone på grund av sin hantering av såväl USA:s reträtt från Afghanistan som försvarspakten Aukus som han ingått med Australien och Storbritannien och som förargat Frankrike. 

Idén bakom försvarspakten Aukus är att stå emot Kinas växande inflytande och militära makt i Indiska oceanen och Stilla havet.

Ett centralt tema under USA:s president Joe Bidens första år som president har varit just relationen till Kina.

Med sitt tal ville Biden göra det klart för FN:s medlemsländer att USA är en pålitlig allierad, efter fyra år med föregångaren Donald Trumps "USA först"-policy.

– USA är tillbaka. Vi tror på FN och dess värde, sa han redan under måndagskvällen strax innan han träffade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

I sitt tal redogjorde Biden för varför det kommande årtiondet kommer att vara avgörande för vår framtid, inte bara för USA utan för hela världen. Han talade också om att återupprätta USA:s allianser.

Biden talade också om USA:s kaotiska reträtt från Afghanistan. Han konstaterade att USA har satt punkt för 20 år av obevekligt krigande i Afghanistan och att det är ett avslutat kapitel, och att det nu öppnas ett nytt kapitel där fokus ligger på att föra en obeveklig diplomati.

– Militära operationer måste vara vårt sista alternativ. USA:s militär "ska inte användas som ett svar på varje problem som vi ser runt om i världen".

Diplomatisk konflikt med Frankrike

Förra veckan kallade Frankrike hem sina ambassadörer från USA och Australien med anledning av att ett avtal om dieseldrivna ubåtar med Australien revs upp i samband med att länderna presenterade sin nya försvarspakt.

Frankrike såg inte med blida ögon på beskedet om försvarspakten och således också den inställda affären, och sedan dess har bland annat landets utrikesminister Jean-Yves Le Drian inte sparat på orden i sin kritik mot USA. Han har bland annat kritiserat USA och Australien för att hugga sina allierade i ryggen.

Biden träffar Storbritanniens och Australiens premiärministrar Boris Johnson och Scott Morrison senare i veckan.

Han planerar även att diskutera ubåtsaffären med Frankrikes president Emmanuel Macron inom kort, men det lär inte finnas några planer på att överge överenskommelsen med Australien.

USA:s president Joe Biden håller tal inför FN:s generalförsamling 21.9.2021
Bildtext "USA:s militär ska inte användas som ett svar på varje problem som vi ser runt om i världen", sa Joe Biden.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Eduardo Munoz

Diskussion om artikeln