Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska myndigheter åtalar en tredje man för nervgiftsattacken mot Sergej Skripal

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 15:46.
Ett foto på den misstänkta ledaren för mordkommandot som försökte döda dubbelagenten Sergej kripal.
Bildtext Enligt den brittiska polisen var Denis Sergejev ledaren för mordkommandot
Bild: EPA-EFE/METROPOLITAN POLICE HANDOUT

Brittisk polis har pekat ut en tredje misstänkt för nervgiftsattacken mot den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal.

Brittiska myndigheter har identifierat och åtalat en tredje gärningsman i attacken som Denis Sergejev. Enligt utredning var Sergejev befälhavare för operationen.

Samma person har enligt BBC kopplats till en rad andra hemliga ryska operationer i Europa.

Sergejev verkar inte själv ha deltagit i attacken, men han höll flera möten med de två andra åtalade ‒ Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov ‒ inför mordförsöket.

Den brittiska polisen bekräftade i dag att de identifierat Bosjirov och Petrov som Anatolij Tjepiga och Aleksandr Misjkin.

Enligt tjeckiska myndigheter utförde duon också en sabotageattack mot ett tjeckiskt vapenlager i oktober 2014. Två personer omkom i explosionerna i lagret.

Alla tre männen misstänks vara del av den ryska militärens underrättelsetjänst GRU.

Nätverket Bellingcat, som gör grävande journalistik på nätet, har redan tidigare identifierat och namngett de misstänkta gärningsmännen i nervgiftsattacken i Salisbury. Bellingcats uppgifter överensstämmer med de uppgifter som den brittiska polisen offentliggjorde i dag, tisdag.

Sergej Skripal och hans dotter Julya skadades svårt i nervgiftsattacken. En kvinna som kom i kontakt med giftet avled och en polis fick allvarliga skador.

Mordförsöket genomfördes med nervgiftet Novitjok ‒ det vill säga samma ämne som användes i attacken mot den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Källor: AFP, Reuters, Bellingcat