Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska myndigheter åtalar en tredje man för nervgiftsattacken mot Sergej Skripal

Uppdaterad 21.09.2021 15:46.
Ett foto på den misstänkta ledaren för mordkommandot som försökte döda dubbelagenten Sergej kripal.
Bildtext Enligt den brittiska polisen var Denis Sergejev ledaren för mordkommandot

Brittisk polis har pekat ut en tredje misstänkt för nervgiftsattacken mot den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal.

Brittiska myndigheter har identifierat och åtalat en tredje gärningsman i attacken som Denis Sergejev. Enligt utredning var Sergejev befälhavare för operationen.

Samma person har enligt BBC kopplats till en rad andra hemliga ryska operationer i Europa.

Sergejev verkar inte själv ha deltagit i attacken, men han höll flera möten med de två andra åtalade ‒ Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov ‒ inför mordförsöket.

Den brittiska polisen bekräftade i dag att de identifierat Bosjirov och Petrov som Anatolij Tjepiga och Aleksandr Misjkin.

Enligt tjeckiska myndigheter utförde duon också en sabotageattack mot ett tjeckiskt vapenlager i oktober 2014. Två personer omkom i explosionerna i lagret.

Alla tre männen misstänks vara del av den ryska militärens underrättelsetjänst GRU.

Nätverket Bellingcat, som gör grävande journalistik på nätet, har redan tidigare identifierat och namngett de misstänkta gärningsmännen i nervgiftsattacken i Salisbury. Bellingcats uppgifter överensstämmer med de uppgifter som den brittiska polisen offentliggjorde i dag, tisdag.

Sergej Skripal och hans dotter Julya skadades svårt i nervgiftsattacken. En kvinna som kom i kontakt med giftet avled och en polis fick allvarliga skador.

Mordförsöket genomfördes med nervgiftet Novitjok ‒ det vill säga samma ämne som användes i attacken mot den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Källor: AFP, Reuters, Bellingcat