Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaspridning i Israel ledde till missförstånd om vaccin – därför är det inte ett dåligt tecken att hälften av sjukhuspatienterna är vaccinerade

Från 2021
Uppdaterad 24.09.2021 05:48.
Människor med ansiktsskydd som promenerar på en gata i Jerusalem.
Bildtext Flera coronarestriktioner återinfördes i Israel i augusti. Bland annat munskyddstvång för utomhusevenemang med över 100 deltagare blev ett faktum.
Bild: AOP

Israel började vaccinera sin befolkning i snabb takt i december 2020. Innan sommaren hade landet nästan lyckats mota coronaviruset i grind, men sedan hände någonting.

Mot slutet av sommaren tilltog smittspridningen ordentligt. Den smittsammare deltavarianten började sprida sig bland israelerna, som kunnat njuta av en nästan helt normal sommar.

Sjukhusen fylldes av både vaccinerade och ovaccinerade coronapatienter, vilket sådde tvivel om coronavaccinets effektivitet.

Det här tvivlet handlade till stor del om ett missförstånd.

Sjukhusstatistiken feltolkades

I augusti var antalet vaccinerade coronapatienter intagna på israeliska sjukhus till och med fler än de ovaccinerade coronapatienterna.

Det var det här som ledde till ifrågasättandet av vaccinet.

Men det som är viktigt att notera är att ungefär 80 procent av landets vuxna befolkning var vaccinerade vid den här tidpunkten.

Det här innebar att fler vaccinerade invånare smittades och även riskerade att insjukna allvarligt, eftersom inget vaccin skyddar till 100 procent. 

Om antalet ovaccinerade personer som tas in på sjukhus på grund av covid-19 är 20 procent, så är motsvarande siffra för vaccinerade endast två procent, då man utgår från att vaccineffektiviteten är 90 procent.

Grafen visar hur många personer av 100 som läggs in på sjukhus på grund av coronaviruset och hur många av dem som är vaccinerade eller ovaccinerade.

Om 50 procent av befolkningen är vaccinerad så insjuknar sammanlagt 11 av 100 personer i covid-19 så allvarligt att de behöver sjukhusvård.

Antalet vaccinerade som insjuknar är i så fall en och ovaccinerade 10.

Om däremot 90 procent av befolkningen har vaccinerats behöver endast fyra av 100 personer sjukhusvård.

Antalet vaccinerade som insjuknar är i så fall två och ovaccinerade två.

En sjukskötare som ger en man en tredje vaccindos.
Bildtext Coronavaccinets skydd kan också misstolkats om man bortser från att vaccinationstäckningen och riskerna att insjukna varierar kraftigt mellan olika åldersgrupper.
Bild: AOP

"Ovaccinerade tär på sjukvården"

Israeliska ministrar och sjukvårdsmyndigheter förargar sig nu över ovaccinerade invånare och anklagar dem för att belasta landets sjukvård.

Sedan augusti har en allt större andel av coronapatienterna på sjukhusen varit ovaccinerade.

– Man kan verkligen se det nu. En person i kritiskt tillstånd under 60-65 år som anländer till ett sjukhus är utan tvekan ovaccinerad. Av personer över 60-65 år är två tredjedelar ovaccinerade och en tredjedel vaccinerade, mer eller mindre. Covid-19 är nu en företeelse för de ovaccinerade, säger Israels hälsominister Nitzan Horowitz.

På torsdag morgon rapporterades 5 921 nya coronafall.

Samtidigt rapporteras 723 personer vara allvarligt insjuknade i covid-19 och 253 av dem i kritiskt tillstånd.

Medeltalet nya dagliga coronafall i Israel just nu är 6 698, skriver Reuters.

En tredjedel ovaccinerade

Över hälften av israelerna var dubbelvaccinerade innan mars det här året. Men sedan dess har vaccinationstakten varit långsam.

Nu har 62 procent av hela Israels befolkning fått minst två doser medan 68 procent har fått minst en dos.

Det här innebär att nästan en tredjedel av den nio miljoner stora befolkningen fortfarande är ovaccinerad.

Landets myndigheter försöker nu med olika medel få de sista omkring 900 000 ovaccinerade invånarna som har rätt till vaccin, att vaccinera sig.

Sedan juni har även 12-15 åringar börjat vaccineras.

Coronapatient som ligger i en sjukhussäng och två läkare eller sjukvårdare som står framför sängen och antecknar något på ett papper.
Bildtext När fler vaccineras minskar det totala antalet coronapatienter på sjukhus, samtidigt som andelen vaccinerade coronapatienter ökar.
Bild: AOP

Brist på ecmo-maskiner

Det råder nu brist på ecmo-maskiner i Israel på grund av det höga antalet coronapatienter som behöver intensivvård.

Ecmo står för Extra Corporeal Membran Oxygenering och innebär att blodet syresätts med en konstgjord lunga utanför kroppen.

Ecmo-maskiner tas oftast i bruk när respiratorvården inte längre räcker till.

Enligt The Jerusalem Post finns det omkring 50 ecmo-maskiner i landet och över hälften av dem används för coronapatienter.

Enligt tidningen beror bristen på ecmo-maskinerna i första hand på personalbrist, det vill säga brist på medicinsk personal som behärskar att använda maskinerna.

"Gröna pass" i flitig användning

Israels så kallade "gröna pass", det vill säga ett intyg på att en person är dubbelvaccinerad mot covid-19 eller har tillfrisknat från sjukdomen, används flitigt som ett sätt att hålla samhället öppet i Israel.

Det gröna passet eller ett negativt coronatest krävs just nu för att komma in på nästan alla officiella etablissemang, förutom köpcenter.

Samtidigt överväger myndigheter att återinföra fler restriktioner. Just nu diskuteras ett förslag att ytterligare begränsa hur många personer som får samlas vid stora evenemang, som till exempel fotbollsmatcher.

En coronabar i Tel Aviv där unga kan få en gratis alkoholfri drink efter att de låtit sig vaccineras.
Bildtext En coronabar i Tel Aviv där unga vuxna får ta sig en gratis alkoholfri drink när de låtit vaccinera sig. Bilden är från 18 februari.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Tredje dos rekommenderas

För att råda bot på den snabba virusspridningen började israeliska myndigheter redan i juli erbjuda invånare en tredje vaccindos, förutsatt att det gått minst fem månader sedan den andra vaccindosen.

Enligt mätningar är nivån av antikroppar i blodet avsevärt mycket lägre ungefär sex månader efter den andra dosen coronavaccin, än ett par veckor efter vaccinationen. 

Trots det här är skyddet mot allvarlig sjukdom fortfarande på en god nivå för de flesta ännu sex månader efter den andra dosen.

Enligt vaccintillverkaren Pfizer visar mätningar i Israel att en tredje dos Pfizer-vaccin återställer skyddet mot covid-19 till 95 procent.

– Det här betyder att folk är tio gånger mera skyddade efter en tredje dos, säger Sharon Alroy-Preis, chef för folkhälsotjänster vid Israels hälsodepartement.

Fram till den 11 september hade över 2,7 miljoner israeler fått en tredje vaccindos.

Källor: The Jerusalem Post, The Israel Times, Haaretz, Reuters, Helsingin Sanomat, Merivaara.se