Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det är en höjdare för mig" – unikt fynd hittades under arkeologisk utgrävning i Västnyland

Från 2021
En leridol från en arkeologisk utgrävning. Föremålet är över 5 500 år gammalt.
Bildtext Så här ser fyndet Kiti ut, en leridol som hittades i Kittiskoski i Lojo den 18 september i år.
Bild: Jan Fast

Historieläraren Juhana Saarinen har under en arkeologisk utgrävning i Lojo hittat en så kallad leridol. Det unika med föremålet är att det är den första leridolen man hittat i Västnyland som är hel.

Det var lördagen den 18 september som Juhana Saarinen, som är historielärare i gymnasiet i Lojo, hittade leridolen. Det skedde under en arkeologisk utgrävning i Kittiskoski vid Lojo sjö. 

Forskarna har diskutera mycket vad leridolerna använts till. De kan ha varit till exempel kultföremål, föreställt avlidna personer, varit prydnadsföremål eller leksaker. Läs mera om det här (på finska).

Arkeolog Jan Fast säger att man med detsamma såg att det var en leridol som grävdes upp. Det finns inte många hela leridoler i Finland. 

– Det är den första hela leridolen i Västnyland. I hela landet finns det fem till sex leridoler i motsvarande skick. Alla är identiska med en tydlig ryggfena och nos. 

Två personer sållar jord på en arkeologisk utgrävning.
Bildtext Utgrävningen skedde i Kittiskoski vid Lojo sjö.
Bild: Jemina Rajamäki

Leridolerna är ungefär fyra centimeter långa. Fyndet i Lojo är mellan 5 500 och 5 800 år gammalt och kallas Kiti efter fyndplatsen. 

Jan Fast har varit med om att gräva fram en hel leridol förut, det var i Vanda år 2014. 

– Det här är en höjdare för mig, jag hade inte väntat mig att vara med om att hitta en hel leridol två gånger eftersom de är så sällsynta. Det var en verkligen stor grej för historieläraren. 

Leridolen i Lojo var i två delar då den grävdes upp, men efter att den torkats kunde Jan Fast konstatera att den är hel och att den går att sätta ihop. 

– Det är fullständigt ofattbart att den kunnat överleva i jorden i så många tusen år eftersom det är ett så skört föremål. Det pekar på att den grävts ner i jorden och det har bidragit till att den bevarats. 

Leridol från en arkeologisk utgrävning i Lojo.
Bildtext Leridolen är på väg till Nationalmuseet.
Bild: Jan Fast

Kiti förvaras nu i Jan Fasts arbetsrum, men ska så småningom föras till Nationalmuseets magasin för att dokumenteras. 

Fast hoppas att Kiti en dag kommer tillbaka till Västnyland. 

– Det skulle vara viktigt att visa fyndet för västnylänningarna för en kort tid, så den inte bara blir i magasinet. Men den måste dokumenteras och katalogiseras först. 

Nu ska fyndplatsen i Kittiskoski grävas ut ordentligt. Det blir i maj-juni då även skolelever kommer att delta i tio dagar. 

– Det blir den största utgrävningen i Finland där skolelever är med.