Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tre år sedan myndigheterna slog till mot Airiston Helmi, men ännu är utredningen inte klar – undersökningsledare: "Utredningen är exceptionellt omfattande"

Från 2021
Säcklot, drönarbild.
Bildtext Arkivbild. En av villorna som tillhörde bolaget.

Idag har det gått exakt tre år sedan Centralkriminalpolisen i samarbete med andra myndigheter slog till mot Airiston Helmi i Åbolands skärgård den 22 september 2018. Yle Åboland har pratat med undersökningsledaren för utredningen för att höra var man befinner sig i polisutredningen som dragit ut på tiden, och när utredningen förväntas bli klar.

Den 22 september 2018 stormade en insatsstyrka på flera hundra myndighetspersoner fastigheter ägda av företaget Airiston Helmi i den åboländska skärgården. Motivet för razzian var enligt Centralkriminalpolisen misstankar om ekonomisk brottslighet. Här kan du läsa en sammanfattning om händelserna kring Airiston Helmi (artikeln är från 2019).

Polisutredningen kring Airiston Helmis verksamhet pågår fortfarande och ännu återstår en del arbete. 

Centralkriminalpolisen utreder två spår, ett inhemskt spår där man undersöker brottsmisstankar om grovt skattebedrägeri, och ett internationellt spår där brottsmisstankarna är grov penningtvätt.

Kriminalöverkommissarie och undersökningsledare vid Centralkriminalpolisen, Mikko Laaksonen, berättar att de nu är på slutrakan i den inhemska utredningen om skattebrott.

– Vi väntar nu på avslutande utsagor, men tidtabellen gällande dessa är ännu lite oklar, säger Mikko Laaksonen.

I den internationella utredningen om penningtvätt har man enligt Laaksonen ännu inte utfört alla förundersökningsåtgärder och man väntar ännu på svar på en del av de rättshjälpförfrågningar som skickats till flera länder.

Under utredningen har Centralkriminalpolisen samarbetat med såväl finländska som internationella myndigheter. Enligt Mikko Laaksonen har samarbetet med myndigheter i både Finland och utomlands fungerat bra.

– Samarbetet med inhemska myndigheter är smidigare eftersom man lätt kan få tag på dem. Samarbetet med utländska myndigheter går långsammare, eftersom de utländska rättshjälpsprocesserna tar sin tid, säger Laaksonen.

Genomgång av omfattande data är en tidskrävande process

Laaksonen beskriver utredningen som exceptionellt omfattande, vilket också har varit bland de mest krävande faktorerna i utredningen. 

– Det är mycket tidskrävande att gå igenom och administrera de enorma mängder data som polisen beslagtagit, utöver allt annat material som måste gås igenom under förundersökningen, säger Laaksonen.

En ytterligare faktor som försvårar processen är att materialet är på många olika språk, vilket innebär att delar av materialet måste översättas.

Under utredningens gång har Centralkriminalpolisen flera gånger varit tvungen att anhålla om en förlängning i tidsfristerna för när åtal ska väckas och gällande beslut om kvarstad. Enligt Mikko Laaksonen beror detta främst på att utredningen är väldigt omfattande och för att många internationella kontakter är kopplade till förundersökningen av Airiston Helmi-fallet.

När kan vi då förvänta oss att polisutredningen om Airiston Helmi blir klar? 

– Målet är att den inhemska utredningen om skattebedrägeri ska bli klar ännu i år, men mycket hänger på de avslutande utsagorna och ifall det på basis av dem finns behov för vidare utredningar, säger Laaksonen.

Den internationella utredningen om penningtvätt kommer enligt Laaksonen inte att bli klar i år.

Diskussion om artikeln