Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen gav grönt ljus för coronapasset efter mycket velande – Kiuru: Utgångspunkten är att samhället ska kunna öppnas

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 17:48.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru i närbild med ett munskydd över ansiktet. Bilden är tagen den 14 april 2021.
Bildtext När tillräckligt många har vaccinationsskydd behövs inte restriktioner eller coronapass, säger Krista Kiuru.
Bild: Silja Viitala / Yle

Regeringen blev på tisdagen klar med förslaget till coronapass. EU:s digitala coronaintyg kan tas i bruk i Finland som alternativ till restriktioner för kultur-, idrotts- och hobbyevenemang. I sista stund sköts en presskonferens från förmiddagen upp till eftermiddagen. Minister Kiuru skyllde på att översättningarna till svenska tog tid.

Coronapasset kan tas i bruk så snart som möjligt efter att riksdagen har godkänt en ändring av smittskyddslagen.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) påminde om utgångspunkten för coronapasset: samhället ska kunna öppnas och hållas öppet då täckningen av coronavaccin är tillräckligt hög.

På slutrakan försenades behandlingen av lagförslaget. En presskonferens var utlyst till klockan 11 på tisdag men sköts fram till eftermiddagen.

Enligt minister Kiuru har ärendet blivit klart med expressfart. Det är inte fråga om oenighet i regeringen, utan en omfattande utredning av ett omfattande lagförslag. I slutskedet var det översättningen av propositionen till svenska som tog tid i natt. 

Yleisöä Ursus Factoryn Tavastian keikalla 15.7.2021.
Bildtext Syftet med coronapasset är man i större utsträckning ska kunna ordna olika tillställningar, även om verksamheten annars är begränsad.
Bild: Sini Järnström/ Yle

Coronapass ger alternativ till restriktioner

Som coronapass fungerar EU:s coronaintyg som fås från Kanta-tjänsten. Det som krävs är ett vaccinationsintyg, ett färskt testintyg eller intyget om tillfrisknande från covid-19 inom sex månader.

Vid presskonferensen betonades flera gånger att coronapasset inte är en begränsning utan en lättnad, i stället för restriktioner.

Om hybridstrategin fungerar kan samhället öppnas då tillräckligt många har fullt vaccinationsskydd. I den situationen behövs inga restriktioner i normal vardag, och då finns inte heller behov av coronapass, påpekade minister Kiuru. Men om betydande smittkluster uppstår i någon region, så kan coronapasset komma till användning som en alternativ åtgärd till olika begränsningar.

Sådana begränsningar kan gälla i fråga om öppettider eller antalet deltagare vid offentliga tillställningar. Coronapasset är ändå inte ett alternativ till begränsningar om myndigheten har stängt lokalen eller helt förbjudit en offentlig tillställning på grund av coronasituationen, påpekar social- och hälsovårdsministeriet.

Mobiltelefon där man ser att personen har giltigt coronapass.
Bildtext Arrangörer kunde avläsa intygets QR-kod från mobilskärmen eller i pappersform. Kundens person- eller hälsouppgifter skulle inte framkomma.
Bild: Antti Kolppo / Yle

I propositionen föreslås att näringsidkare som hotas av coronabegränsningar ska kunna kräva att kunderna använder coronapass. 

De kan krävas på restauranger, nattklubbar och publikevenemang, i konditionssalar och andra lokaler för motion och idrott inomhus, i simhallar och badinrättningar. Propositionen räknar också upp dansställen och lokaler som används för grupphobbyverksamhet, nöjes- och temaparker, djurparkers inomhusutrymmen, inomhuslekplatser och museer, utställningslokaler och andra motsvarande kulturlokaler. Det gäller såväl privata som offentligt ägda anläggningar.

12 år lägsta åldersgräns

Det ska vara möjligt att kräva coronapass av alla som är 12 år och äldre. Men för att säkerställa barnens rättigheter ska testning av 12–17-åringar tryggas påpekas det från ministeriet. De unga ska kunna få avgiftsfri testning och ett coronavirusintyg inom den offentliga hälso- och sjukvården om de inte har fått coronavirusvaccin.

Vuxna som frivilligt har avstått från vaccinet förutsätts anlita privata tjänster och betala själva.

I regeringspropositionen föreslås det att evenemangsarrangören ska kunna läsa coronapasset med applikationen Coronaintygsavläsaren som är godkänd av Institutet för hälsa och välfärd. 

Coronaintygsavläsaren samlar inte in och registrerar inte heller uppgifterna i intyget. Uppgifterna kan inte heller användas för något annat ändamål.

Öppnat hälsosäkert samhälle

Syftet med coronapasset är att förhindra spridningen av coronasmitta vid sammankomster. Då kan man skynda på öppnandet av samhället på ett hälsosäkert sätt, enligt ministeriet.

Med hjälp av coronapasset kan man i större utsträckning ordna olika tillställningar, även om verksamheten annars är begränsad. Coronapasset motiveras med att kunder och deltagare får tillgång till olika lokaler på ett hälsosäkert sätt.

I regeringspropositionen ingår också att de temporära inresebestämmelserna ska fortsätta att gälla till årsskiftet. Minister Krista Kiuru påpekade att Finland inte har hört till de strängaste, men inte heller lättaste länderna för inresa.

Närbild av kråkbärs- och blåbärsris i höstskrud.
Bildtext Turister kan njuta av höstfärgerna i Lappland, så länge de är vaccinerade eller har intyg på att de nyligen haft covid-19 eller har ett negativt coronatest.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Man har redan fått komma in till Finland med full vaccination fritt från alla länder. Det finns många feluppfattningar om det, enligt Kiuru.

– Någon tror att vi har strikta inresebestämmelser eller hälsobestämmelser i jämförelse med andra Schengenländer, men vi ligger mitt i jämfört med övriga länder. Vi följer EU-reglerna, sa ministern.

"Välkomna till julgubbens land"

Medborgare från EU- och Schengen-länderna kan komma fritt, med de vanliga förbehållen om fulla vaccinationer eller kan visa de har haft covid-19 nyligen. Om det inte finns krävs ett tillförlitligt covid-19-test med negativt resultat före ankomsten till Finland.  Alternativt ska den som anländer till Finland genomgå ett covid-19-test efter ankomsten till Finland och ett andra test inom 72–120 timmar. 

Det finns säkerhetsföreskrifter för att skydda våra egna medborgare, betonade minister Krista Kiuru. Huvudmålet är att hålla Finland öppet. Utmaningen är att skydda våra egna medborgare, också dem som är ovaccinerade, till exempel barn under 12 år.

Minister Kiuru pratade lyriskt om möjligheterna för 300 miljoner européer att resa till Finland. Till exempel brittiska turister kan redan i år njuta av höstfärgerna i Lappland, de kan åka skidor och njuta av julgubbens land.

Diskussion om artikeln