Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skådespelaren Antti Reini har gjort karriär utan konsthögskolan: “Jag är ganska stolt över det”

Från 2021
Antti står i ett soligt konstgalleri och ser ut genom fönstret. Han har en blå skjorta och röd-blå-rutig halsduk på sig.
Bildtext Antti Reini gästar veckans avsnitt av programmet En Önskan pratar om att bygga karriär som skådespelare utan examen från konsthögskolan.
Bild: Simon Bergholm, Parad Media

Antti Reini har aldrig gått teaterhögskolan. Skådespelarkarriären började av rena slumpen: han behövde något nytt i livet och såg en tidningsannons. I programmet En Önskan berättar han om hur det är att bygga karriär utan behörig examen.

Antti flyttar i början av 90-talet tillbaka till Finland efter några röriga år som musiker i Stockholm. Rusmedel har hört till vardagen och nu känner 26-åriga Antti Reini att han behöver en ny riktning i livet.

Han ser en tidningsannons som uppmanar unga manliga skådespelare att delta i en provinspelning.

– Så länge jag minns har jag alltid varit nyfiken att veta vad som finns bakom hörnet. 

Filmen som Antti provspelar för är Il Capitano och det är den Oscarsnominerade svenska filmregissören Jan Troell som står för regin. Det som Antti inte vet när han går på provspelningen är att filmen baserar sig på trippelmördaren Juha Valjakkalas liv. 

Antti har ingen skådespelarutbildning men får ändå rollen.

Antti Reini gästar veckans avsnitt av En Önskan. Han berättar om hur han klarat sig i filmbranschen utan skådespelarutbildning, om sitt intresse för musik och sina författardrömmar.  - Spela upp på Arenan

– Jag kunde ingen skådespelarteknik på den tiden. Jag följde magkänslan. En orsak till att jag hade lätt att spela huvudrollen i Il Capitano är säkert för att jag själv har sett den aviga sidan av livet, säger Antti i programmet En önskan.

Filminspelningen ersatte teaterhögskolan

Regissören Jan Troell lät Antti följa med produktionens alla skeden.

– Jag var med i labbet och i klippet. Jan lät mig också regissera en kort scen i filmen. Det blev min teaterhögskola, eller första årskursen av den i alla fall. 

Efter den här produktionen etablerade sig Antti som skådespelare och han fick ett yrke.

Antti Reini och kollegan Maria Heiskanen i filmen Il Capitano. Antti står barbröstad och håller i ett gevär medan Maria sitter bredvid honom och håller för öronen.
Bildtext Antti Reini och Maria Heiskanen i filmen Il Capitano. Antti har ofta fått spela skurkroller.

Inga dåliga dagar var tillåtna i början av karriären

I början av karriären ställde Antti hårda krav på sig. Han upplevde att han inte hade råd att misslyckas eftersom han inte hade en skådespelarutbildning.

– Det tog många år innan jag förstod att jag verkligen är skådespelare och accepterade att jag kunde ha dåliga dagar eller att jag också kunde be om en ny tagning. Det gjorde ju också de äldre etablerade “skådespelarstjärnorna”.

Att skriva är Anttis stora passion

Antti Reini (andra från vänster) poserar med diplom och blombukett tillsammans med fyra andra personer. I bakgrunden syns en WWF-plansh.
Bildtext Antti Reini tog bilderna till boken “Metsä- hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta” som är skriven av Jukka Lyytinen. Boken valdes till Årets naturbok av WWF 2018.
Bild: Aliisa Vänttinen, WWF-Canon

Idag drömmer Antti mera om att skriva flera böcker än om att göra intressanta filmroller.

– Jag sade till människorna på mitt förlag, att jag väntar med min författarkarriär tills jag fyller 50 år. När jag fyllde 51 år, fick jag ett samtal från förlaget och blev påmind om mitt tidigare löfte.

Efter det skrev Antti boken Neljätoistanollakuus och han visste att det var skrivandet han ville satsa på. Också när det kommer till författarskapet är Antti Reini självlärd, men det har inte stört honom själv.

Antti Reini och programledaren Ira Hammermann sitter i varsin vit fåtölj i ett konstgalleri.
Bildtext Antti gästar veckans avsnitt av En Önskan, här tillsammans med programledaren Ira Hammermann.
Bild: Simon Bergholm

– Jag är ganska stolt över det faktiskt, säger Antti Reini till programledaren Ira Hammermann i programmet En önskan.

En önskan sänds ikväll kl 19 på Yle Fem. Programmet finns också tillgängligt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln