Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Gräver Ronald Koeman sin egen grav i Barcelona? Vi bevittnar ett klubbförfall inför öppen ridå

Från 2021
Ronald Koeman instruerar en spelare i Barcelona.
Bildtext Barcelonas tränare Ronald Koeman instruerar inhopparen Oscar Mingueza i matchen mot Granada.
Bild: All Over Press

En månad in i livet efter Leo Messi och krisen har nått nya nivåer i FC Barcelona. Ronald Koeman försökte ju nyss riva ut själen och hjärtat i klubben.

Skilsmässan mellan Leo Messi och FC Barcelona har onekligen skapat en ny nerv i  fotbollssäsongen. PSG:s utflykter på den franska landsbygden följs av hela världen, Mauricio Pochettinos beslut blir rubrikstoff och frågor om Messi ska få svar.

Vem är han utanför Barcelonas inlindade verkstad?

Så här långt har en mörk blick i Paris varit "höjdpunkten".

Fem ligaomgångar och en Champions League-vecka har gett betydligt mer matnyttigt om man var sugen på FC Barcelonas liv efter Messi. En månad in i den nya verkligheten brinner hela huset.

Resultaten är ett kapitel för sig (fem poäng upp till Real Madrid, utskåpade av Bayern München i Europaspelet), bilden av en verksamhet i total obalans är den stora berättelsen.

Mer än en klubb? 

Tja… Snarare ett skuldsatt företag, en utbuad spelargrupp och ett identitetsfamlande fotbollslag.

Kastade tiki-takan på soptippen

Tränaren Ronald Koeman passade på att agera som en tränare med vetskap om att dagarna kan vara räknade efter svaga 1–1 mot lilla Granada i går.

– Vi offrade vår spelstil en del. Om man tittar på vår spelartrupp var det vår enda möjlighet, sa Koeman.

Då hade hans Barcelona kastat tiki-takan på soptippen, nästan slagit klubbrekord i inlägg (54) och fått in en kvittering med två mittbackar och kylskåpet Luuk de Jong på topp (tänk ändå, det är bara några år sen Messi, Suarez och Neymar var Barcelonas anfallskedja).

Messi, Suarez och Neymar omfamnar varandra efter ett mål.
Bildtext Andra, svunna tider för Barcelona då Messi, Neymar och Suarez spelade på topp.
Bild: EPA/QUIQUE GARCIA

Kryss är bättre än förlust, men Barcelona blev utbuat på ett Camp Nou som var långt ifrån utsålt. Publiken hade nyss sett sitt lag strunta i identitet och metod – för vad då? Långbollar?

Sen fick de höra sin egen tränare bekräfta att de rev ut själ och hjärta för att kunna ta poäng – ett brott mot en helig tradition i Katalonien.

Sen kom de eventuellt också ihåg den totala utspelningen som Bayern München stod för förra veckan i Champions League och fjolårs-PSG:s maktdemonstration nere på Camp Nou förra vårvintern för att hälla ett saltkar till i de öppna såren.

Var ett av fotbollens underverk

Barcelona hade La Masia, det egenfostrade, kamraterna Xavi, Iniesta och Messi som spelade bort resten av Fotbollseuropa. De var bäst i världen och färglade tavlan med sin egen, speciella prägel.

Nu är det en klubb på ruinens brant som tvingas dra åt svångremmen och släppa iväg spelare för att klara elitlicensen. Gamle ordföranden Josep Maria Bartomeus arv blev skulder på över miljarden, en lönepolitik som krossade alla ramar och sportsliga förutsättningar som är slagna i spillror.

Listan på felbeslut och medvetna maktfullkomligheter under Bartomeus styre kan göras lång. Ronald Koeman landade i ett inbördeskrig för ett drygt år sen och frågan är hur länge han leder de sportsliga styrkorna.

Barcelona har varit metod under nästan hela 2000-talet. Det har en fotbollskultur som gav världsherraväldet och de tittade ner på resten som ett av den moderna fotbollens underverk.

Det var fullständigt givet att det skulle bli en negativ sportslig reaktion i klubben efter Messis flytt. Världshistoriens bäste (vi tar den debatten en annan dag) rör inte på sig utan en dominoeffekt.

Men nu slår de långbollar, har tappat stjärnglans och vet knappt om de har råd att byta tränare. Enligt uppgifter i Katalonien skulle det kosta klubben närmare femton miljoner att sparka Koeman under den här säsongen.

Det här är ett klubbförfall inför öppen ridå. Ovärdigt Barcelona? De har åtminstone bara sig själva att skylla.

Diskussion om artikeln