Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands starka svar i VM-kvalet: Slovakiens kvittering skakade inte landslaget – Ria Öling blev blåvit hjälte i premiären

Från 2021
Uppdaterad 21.09.2021 21:30.
Finland fick skön start på VM-kvalet – Engman och Öling målskyttar mot Slovakien - Spela upp på Arenan

Slovakiskt 1–1 efter en dryg timme? Inga problem, Finland replikerade direkt och vann VM-kvalpremiären. Avgörandet var ett ögonblick av briljans från Ria Öling.

VM-kvalpremiär – och omgående en måstematch.

Finland hade inte råd med poängtapp då kvalspelet startade mot Slovakien. Och landslaget infriade förväntningarna och fick fira en skön seger tillsammans med knappt 2500 åskådare i Åbo.

– Den här gången kunde man inte räkna hur många som var på läktarna... Nä, allvarligt talat är det ju det här stödet man har önskat sig under coronatiden. De blev som en tolfte spelare för oss, säger Anna Westerlund till Yle Sporten.

– Vi bjöd kanske inte på vår bästa insats, men vi tog tre poäng och publiken gav oss krafter ända till slutsignalen, säger Ria Öling i Yles tv-sändning.

Slutsiffrorna blev 2–1 – ett resultat som trots allt smickrade gästerna. Finland var det klart bättre laget och skapade en stor mängd målchanser, men det blev ändå onödigt spännande.

"Satte oss på prov"

En slovakisk kvittering efter en dryg timme rubbade ändå inte Finland. I stället kom ett snabbt svar då Öling avgjorde med ett klassavslut.

Sanni Franssi slog ett långt inlägg och vid bortre stolpen lyckades Öling på halvvolley lobba bollen över Slovakiens målvakt Maria Korenciová.

2–1-målet såg till att Finlands form från förra kvalet är intakt. Senaste EM-kvalet slutade med sju segrar och ett kryss då Finland vann kvalgruppen och tog sig till EM-slutspelet.

– Slovakien satte oss på prov sista tjugo, så det var en lättnad när slutsignalen gick. Jag är väldigt stolt över hela laget. Vi reste oss efter baklängesmålet och vann matchen, säger Natalia Kuikka.

Finland firar seger i VM-kvalet.
Bildtext Finland öppnade VM-kvalet perfekt.
Bild: Lehtikuva

Landslaget firade triumfen med att tacka publiken. Spelarna visste om hur viktig trepoängaren var.

– Det känns ju hemskt att säga att första matchen i VM-kvalet var en måstematch, men vi vet att Sverige och andra tuffa lag finns i gruppen. Det gäller att ta poängen man kan få och inte göra det svårare för sig än det redan är. Det kommer ändå vara svårt att nå VM, säger Westerlund.

Utnyttjade ytterbackarna

I det förra EM-kvalet missade Adelina Engman några matcher på grund av återkommande skadeproblem. Nu blev hon Finlands första målskytt mot Slovakien.

1–0-målet kom med knappt tio minuter till paus och det var ett hundraprocentigt Växjö-samarbete som stod bakom det. Emmi Alanen slog en utsökt djupledsboll och Engman tajmade sin löpning bakom backlinjen.

Fri med Korenciová gjorde Engman inget misstag. Avslutet satt högt och gick i mål via stolpen.

Linda Sällström och Adelina Engman firar mål i landslaget.
Bildtext Linda Sällström var först framme för att gratulera Adelina Engman efter segermålet.
Bild: All Over Press

Engmans nionde fullträff i landslaget var en logisk följd efter en finfin matchstart.

Finland hotade slovakiskorna via rakare omställningar och spel via kanterna där båda ytterbackarna Emma Koivisto och Tuija Hyyrynen fyllde på aktivt. En uddamålsledning i paus var i underkant.

– Vi hade mer bollinnehav på deras planhalva och kontroll på spelet. Vi gjorde en del missar i passningsspelet då också och kunde ha gjort det ännu bättre. Sen blev vi kanske lite trötta eller hade ledningen i tankarna efter paus. Andra halvlek var inte den finaste fotbollen, säger Westerlund.

Vacker kvittering

Slovakien gick på en hedersam 0–1-förlust i sin VM-kvalpremiär mot Sverige i fredags, och man lyckades också testa Finland i Åbo. I den 63:e minuten kom den vackra kvitteringen.

Mária Mikolajová lurade bort Ria Öling och hittade bortre krysset från snäv vinkel. Tinja-Riikka Korpela, som fram till fullträffen hade stått sysslolös i det blåvita målet, hade inget att göra på avslutet.

I stället för att knäckas av målet satte Finland punkt för Slovakiens förhoppningar om poäng fem minuter senare. Öling blev finländsk segerskytt och såg till att Finland gjorde jobbet i premiären.

– Det kändes väldigt skönt att göra det där målet. Jag gick bort mig lite vid deras fullträff så det var bra att kunna hjälpa laget på det här sättet, säger Öling.

Landslaget fortsätter VM-kvalet i oktober med två matcher: Georgien borta och Irland hemma.

VM-kval, grupp A

Finland–Slovakien 2–1 (1–0)
37' Adelina Engman 1–0
63' Mária Mikolajová 1–1
68' Ria Öling 2–1

Finland (4–4–2): Tinja-Riikka Korpela (mv) – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen – Ria Öling, Eveliina Summanen, Emmi Alanen, Adelina Engman – Linda Sällström (80' Amanda Rantanen), Sanni Franssi (86' Juliette Kemppi).

Publik: 2473.

Sverige–Georgien 4–0 (2–0)

Diskussion om artikeln