Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Signeul och Engman hyllar lagandan efter baklängesmålet: ”Var väldigt tillbakapressade – jättestarkt att komma tillbaka”

Från 2021
Finland firar mål.
Bildtext Finland fixade tre poäng mot Slovakien.
Bild: All Over Press

Kunde Slovakien faktiskt fixa en poäng i Åbo? Icke, sa de finländska fotbollsdamerna som såg till att inleda VM-kvalet med tre pinnar. Det var nästan en måstematch, säger Adelina Engman till Yle Sporten.

Det går inte att se bakom en ansiktsmask, men då Anna Signeul inleder presskonferensen efter segern över Slovakien med att säga att hon är nöjd måste man tro på henne.

För det fanns mycket positivt att hämta från VM-kvalpremiären.

Finland dominerade så gott som hela första halvleken och även om en svagare sekvens i andra ledde till ett baklängesmål kämpade Finland sig in i matchen igen. Tack vare Ria Ölings fullträff blev det full poängpott på Kuppis fotbollsstadion.

– Det var jätteviktigt att få inleda kvalet med en seger, säger Adelina Engman till Yle Sporten.

– Det här var nästan en måstematch för oss. Att vinna här är något vi förväntas göra. Det var väldigt starkt av oss att komma tillbaka efter baklängesmålet, vi var ändå stundvis riktigt tillbakapressade. Det var väldigt skönt att sen kunna sätta in ett mål till.

Se målen i matchen! - Spela upp på Arenan

"Visste att det fanns utrymme att utnyttja"

Det var Engman som inledde målskyttet för Finlands del då hon avslutade en djupledslöpning med att sätta in bollen i den 37:e matchminuten.

Och det där med djupledslöpningar var något av ett tema för kvällen. Såväl Engman som Linda Sällström, Sanni Franssi och Ria Öling jagade friskt långa bollar bakom den slovakiska backlinjen.

Men merparten av passningarna hittade inte riktigt ända fram.

– Vi visste att det fanns utrymme att utnyttja där. Det var något vi hade pratat om innan, säger Engman och får medhåll av sin tränare:

– Vi såg hur de spelade mot Sverige och visste att man kan göra djupledslöpningar mot dem. Vid det första målet klarar vi av att visa att vi kan spela så. En fantastisk passning och ett fint avslut, analyserar Signeul.

Adelina Engman i farten.
Bildtext Adelina Engman var på hugget mot Slovakien.
Bild: Lehtikuva

Slovakien visade prov på sitt sega spel då de pressade de regerande OS-silvermedaljörerna Sverige i sin kvalpremiär. De svenska damerna fick nöja sig med en 1–0-seger.

– De är bra på omställningarna och då har vi inte råd med att passa snett. Gör du dig av med bollen i farliga lägen så utnyttjar de sina lägen. Det är ett duktigt lag, de har bra individuella spelare som vågar hålla boll, vågar spela framåt. Men det visste vi att de kan göra, säger Signeul.

Kunde ha gjort fler mål

Signeul sticker ändå inte under stol med att Finland bjöd in motståndarna i matchen i början av andra halvlek.

– Vi låter dem skapa press då vi spelar kort passningsspel på egen planhalva, säger tränaren.

– Men det är alltid svårt att spela den första kvalmatchen, speciellt framför hemmapublik som förhandsfavoriter. Jag är stolt över hur det här laget igen visade sin viljestyrka genom att vända till 2-1. Det här laget jobbar tillsammans och får resultat.

Anna Signeul.
Bildtext Anna Signeul.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I ärlighetens namn kunde Finland ha punkterat matchen redan i den första halvleken. Anna Westerlund nickade bollen tätt förbi och flera jättelägen inne i det slovakiska straffområdet blockerades av uppoffrande försvarare.

Och i slutet av den andra halvleken då Slovakien för andra gången jagade en kvittering var Amanda Rantanen några centimeter från att sätta in bollen i ett gapande tomt mål då keepern Maria Korenciova var fullständigt ute och cyklade.

– Det är små marginaler, konstaterar Signeul och medger att laget borde ha tagit vara på sina lägen.

– Men de två mål vi lyckades göra var fantastiska. Spelarna visade att de har talangen som krävs, tillägger hon ändå.

Och visst höll Adelina Engmans avslut hög nivå.

– Det händer ju inte jätteofta längre så klart det är kul att lyckas. Både på ett individuellt plan och för laget, säger hon.

Diskussion om artikeln