Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: President Niinistö talade om Helsingforsandan i FN:s generalförsamling – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Uppdaterad 22.09.2021 09:57.
två sjuksköterskor gör sig redo för coronatestning och klär på sig skyddsutrustning.
Bildtext Över 1 000 finländare, främst vårdpersonal, har ansökt om ersättning via försäkringen efter att ha insjuknat i covid-19 på jobbet.

Här får du en sammanfattning av onsdagsmorgonens största nyheter.

President Niinistö efterlyste mer Helsingforsanda vid FN:s generalförsamling

Kampen mot klimatförändringen, kvinnornas rättigheter och coronapandemin figurerade starkt i president Sauli Niinistös tal vid FN:s generalförsamling i New York.

– Pandemin har påverkat oss alla. Det samma gäller både klimatförändringar och ny teknik. Dessa gränsöverskridande utmaningar kräver ett globalt svar, sa Niinistö i sitt tal sent på tisdag kväll finsk tid.

President Sauli Niinistö talar i FN:s generalförsamling i New York.
Bildtext President Sauli Niinistö talade i FN:s generalförsamling på tisdagskvällen finsk tid.

Niinistö nämnde Europeiska säkerhetskonferensen i Helsingfors år 1975 som ett historiskt exempel på när det internationella samarbetet fungerat väl. Han talade om “Helsingforsandan”.

Niinistö tog också upp klimatförändringen, och påpekade att det internationella samfundet inte får glömma bort kvinnor och flickor i Afghanistan.

Närmare 700 finländare har fått ersättning för covid-19 efter att ha insjuknat på jobbet

Många finländare har sökt om ersättning via försäkringen efter att ha insjuknat i covid-19 på jobbet.

Den lagstadgade arbetsolycksfalls- och sjukdomsförsäkringen ersätter yrkessjukdomar, alltså sådana sjukdomar som orsakats av arbetet.

För att covid-19 ska klassas som yrkessjukdom krävs ändå att en rad kriterier uppfylls. Bland annat måste smittkällan kunna härledas till arbetsplatsen och den insjuknade får inte ha blivit exponerad på sin fritid.

Största delen av dem som ansökt om ersättning jobbar inom sjuk- och hälsovården, men ansökningar kommer också in från till exempel småbarnspedagoger och lärare, säger Kirsi Salo, jurist och chef för byrån för Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden.

Leikkaussali
Bildtext Närmare 700 personer har fått ersättning för covid-19-smitta på jobbet. De flesta av dem jobbar inom sjuk- och hälsovården.

"Målet är att avskaffa rätten till abort i Texas och resten av USA" – Texas delas av abortfrågan

I Texas går åsikterna om den nya abortlagen djupt isär.

Svenska Yle har träffat "Susan" som delar ut information om abortläkemedel och hemmaaborter – vilket hon kan bli stämd för, eftersom lagen ger vem som helst rätt att stämma en person som erbjuder “hjälp eller stöd” till en abort.

Samtidigt hurrar abortmotståndare för lagen, som förbjuder aborter efter sex veckors graviditet.

– Det slutliga målet är att avskaffa rätten till abort i Texas och resten av USA, säger Chelsey Youman, som lobbade för den nya lagen.

Den nya lagen bedöms sättas på prov på allvar först i samband med det första rättsfallet, vilket kan ske snart. Samtidigt varnar aktivister för abortresor till andra delstater och till Mexiko.

Tre flickor deltar i en demonstration mot abort, i bakgrunden fler deltagare.
Bildtext Den nya lagen har lett till demonstrationer både för och emot abort.

Vårdens framtid oroar sjukskötare i Kronoby

I Kronoby oroar sig sjukvårdspersonalen för hur vården ska ordnas efter vårdreformen.

Sjuskötaren Tony Snellman säger att rädslan inte gäller att personalen skulle riskera att förlora sina jobb, utan att man inte vet hur arbetet kommer att förändras.

Förhoppningen är att man ska kunna hitta en lösning som möjliggör samarbete över välfärdsområdesgränserna också i framtiden.

– Det är en stor skillnad för en patient med smärta om hen måste färdas i ambulans i 20 eller 120 kilometer, säger Snellman.

Vasa sjukvårdsdistrikt och Soite samlas i dag till ett möte där man ska diskutera hur man ska sköta Kronobybornas vård i framtiden.

– Det viktigaste är att Kronobyborna får sin vård på bästa möjliga sätt och anordningsansvaret ligger på Österbotten. Det är ett ansvar som jag kan lova att vi tar, säger Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Här står hon klädd i svart vid huvudentrén på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen lovar ta frågan om Kronobybornas vård på allvar.

Jordbävning skakar sydvästra Australien – kraftigaste skalvet sedan 1997

En jordbävning med magnituden 5,9 har skakat sydvästra Australien, omkring 200 kilometer från miljonstaden Melbourne.

Skalvet inträffade klockan 9 på morgonen lokal tid.

Invånare i vissa delar av Melbourne har evakuerats och en del byggnader uppges ha skadats, men inga personskador har rapporterats.

Enligt jordbävningsövervakaren GeoNet är det här den kraftigaste jordbävningen på land i Australien sedan 1997.

Räddningsarbetare inspekterar en rasad byggnad efter jordskalvet i Melbourne.
Bildtext En räddningsarbetare inspekterar byggnadsskador på det populära shoppingstråket Chapel Street i Melbourne.

Vädret

Vädret är fortfarande kallt för årstiden. I landets södra och mellersta delar är det mest klart och uppehåll.

Landets norra del får växlande molnighet, under dagens lopp västerifrån mulnande och i västra och norra Lappland regn eller snöblandat regn. I norra Lappland är vinden hård, i fjällen även storm.

Dagens högsta temperatur är i landets södra och mellersta delar 8-12 grader, i norr 6-10 grader.