Coronapasset en "bakväg" om epidemin tar en värre riktning
Coronapasset blir ett bra verktyg att ta till om coronaläget plötsligt förvärras, säger THL-direktören Mika Salminen. Vid restaurangbolaget Noho Partners anser man att coronapasset inte kommer att behövas som det ser ut nu.
Efter mycket velande gav regeringen igår grönt ljus för lagstiftning som gör det möjligt att ta i bruk ett coronapass som alternativ till restriktioner för kultur-, idrotts- och hobbyevenemang. Utgångspunkten för coronapasset är att samhället ska kunna öppnas och hållas öppet då vaccintäckningen är tillräckligt hög.
Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, kommenterade coronapasset i Yles Morgon-tv på onsdagen.
– Det (coronapasset) är på sätt och vis en bakväg om det skulle gå illa och vi trots allt behöver ta i bruk restriktioner. Så istället för att ta i bruk dem så har vi coronapasset och med det kan vi minska riskerna vid olika evenemang och i lokaler, sa Salminen.
– Det är ett bra tillägg i verktygslådan för att motarbeta en spridning av viruset, tillade Salminen.
Enligt förslaget kan man kräva coronapass av personer som fyllt 12 år. Vuxna som inte har fullt vaccinskydd väntas betala för ett coronavirustest själva medan samhället skulle bekosta testet för minderårigas del.
Enligt Salminen bör myndigheterna beakta dem som av hälsoskäl inte kan ta coronavaccinet så att ingen behöver bevisa sitt hälsotillstånd vid ingången till en restaurang eller ett evenemang.
Restaurangdirektör: Finland trögt med att öppna upp
Under hösten har regeringen kritiserats för att ha agerat alldeles för långsamt i fråga om att ta fram ett coronapass. Nu verkar det som att passet kan tas i bruk samtidigt som restriktionerna avvecklas.
– Det speglar Finlands agerande i krishanteringen, som har fungerat bra med internationella mått då man gick in i krisen och samhället skulle stängas, men så har öppnandet av samhället varit trögt också i internationell jämförelse, sa Aku Vikström, verkställande direktör vid restaurangföretaget Noho Partners, som intervjuades vid sidan av Salminen.
– Men bättre sent än aldrig. Coronapasset ger oss andra verktyg än restriktioner i en situation där de behövs, tillade Vikström.
Enligt Salminen kunde coronapasset ha behövts redan för ett par månader sedan, men inte tidigare än så på grund av att vaccintäckningsgraden då var så pass låg.
Osannolikt att restauranger tar i bruk pass
Hur flitigt tror Vikström att restaurangerna kommer att ta i bruk passet ?
– För en gångs skulle är jag på samma linje med minister (Krista) Kiuru då hon säger att passet i princip inte behövs, sa Vikström.
Vikström hänvisar till regeringens och huvudstadsregionens linje om att avveckla restriktionerna när vaccintäckningsgraden uppnår åttio procent av alla som fyllt 12 år.
– Då finns det inget behov för passet och ingen orsak att ta i bruk det, sa Vikström.