Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Överraskande att Raseborg toppar statistiken över ensamhet" – staden ska nu följa upp situationen bland nyblivna mammor

Från 2021
Uppdaterad 22.09.2021 13:23.
Gravid kvinna sitter och dricker kaffe och använder sin mobiltelefon.
Bildtext Raseborgsmammorna känner sig ensammast i hela Finland.
Bild: Mostphotos/ Katja Kircher Photography AB

Det är en överraskning att mammor i Raseborg känner sig ensammast i Finland. Det säger Michael Westerlund, som är enhetschef för förebyggande hälsovård och rådgivning i Raseborg.

I en undersökning av Institutet för hälsa och välfärd kommer det fram att var fjärde nybliven mamma i Raseborg känner sig ensam. Det är dubbelt så mycket jämfört med medeltalet i landet.

– Visst är det överraskande att Raseborg toppar statistiken över ensamhet, konstaterar Westerlund.

Han tror att bland annat coronapandemin har haft en stor inverkan på situationen. En grupp som är speciellt utsatt är mammor som nyss har flyttat till staden.

– Under pandemin har man inte fått samma samhörighet med andra mammor när till exempel babysim och familjekurser inte har ordnats, säger han.

Familjeverksamheten ska bli mer mångprofessionell

Mödra- och barnrådgivningen i Raseborg följer upp hur blivande och nyblivna föräldrar mår. Beroende på vilket slags hjälp de behöver skickas de vidare till olika instanser.

Staden kommer nu att följa upp läget och hoppas kunna få igång all verksamhet för familjer igen. Planen är också att fördjupa samarbetet med föreningar och tredje sektorn.

Det finns också planer på att utveckla familjeverksamheten och göra den mer mångprofessionell. Det betyder bland annat att till exempel psykologer och fysioterapeuter involveras mera.

Artikeln bygger på en intervju av Malin Valtonen.