Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör om garagelampan och häng den i finrummet

Från 2021
Gör om garagelampan och häng den i finrummet - Spela upp på Arenan

Kärt barn har många namn och den klassiska garagelampan är inget undantag. Vissa kallar den bilmekarlampa andra bygglampa eller sladdlampa. Den här praktiska lampan, med metallgaller och lång sladd och som tidigare mest användes i garaget, är numera en vanlig ljuskälla i hemmets alla rum.

Garagelampan är fin som den är men det går att göra den ännu mer intressant. Jag gör om den på två sätt. Den första versionen börjar kanske likna en fågelbur och den andra, en taggigare version, påminner mest om ett piggsvin.

En lampa.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Du behöver:

  • sladdlampa/garagelampa

  • metallnät/hönsgaller

  • kniptång

  • märlor eller metalltråd

  • tjockare järntråd i bitar

  • foton

  • dekorationer

Fågelburslampa med fjärilar

Sladdlampan har redan ett galler och för att förstärka gallerintrycket så ska lampan få ytterligare ett - ett metallnät runt om som ger känsla av fågelbur.

Börja med att klippa till rutnätet i valfri storlek. En bra balans är när bredden är längre än höjden, men anpassa det efter vad som känns bäst och så att det finns tillräckligt med utrymme mellan lampa och ”fågelbur”. Det behövs några centimeter extra för att nätets kanter ska överlappa varandra. Fäst med märlor eller tvinna tunn metalltråd så nätet sitter ihop och bildar en cylinder.

Klipp till en cirkel av hönsnät. Cirkeln bör vara större än cylinderns diagonal eftersom det behöver finnas tillräckligt med nät att vika ner över cylinderns övre kant. Fäst näten i varandra.

Klipp upp ett hål i mitten av hönsnätet och trä sladden genom. ”Fågelburen” får vila löst ovanpå lampan, den behöver inte fästas.

Dekorera buren med fåglar och fjärilar.

Lampa.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Den taggigare versionen – piggsvinet

Den här modellen liknar mest ett piggsvin och den ser faktiskt lite amper ut, men piggarna är till för att visa upp kära fotografier eller minneslappar.

Här tillkommer bara stadiga järntrådar som snurras fast i garagelampans eget galler. Trä några favoritfoton på piggarna och så är lampan klar.

Tips! Häng den på en sådan höjd att du inte skadar dig på de vassa järntrådarna.

Två lampor.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln