Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingforsbörsen repar sig efter nedgång – kinesiska Evergrandes skuldkris slog hårt mot finländska Kone

Från 2021
Uppdaterad 22.09.2021 17:45.
En person håller i en telefon där man kan se aktiekurser.
Bildtext De finländska börskurserna ser ut att stabilisera sig efter en flera dagar lång nedgång. Oro över det kinesiska bolaget Evergrande och den amerikanske centralbankens räntemöte har skapat turbulens på marknaderna.
Bild: EPA/All Over Press

Kinesiska fastighetsjätten Evergrandes skuldkris verkar få hela världen att svaja. Under onsdagen kunde ändå många investerare, som gått på tå de senaste veckorna, andas ut lite grann även om krisen inte är över. Evergrande har meddelat att man kommer kunna lösa räntebetalningar på torsdag.

Evergrandes osäkra situation och vad Kinas styre är villiga att göra för att hindra fastighetsjätten från att falla har påverkat börserna världen över.

Helsingforsbörsen sjönk tio dagar i sträck och den här börsveckan fick en blodröd start, som hörde till de mörkaste börsdagarna under 2021. I dag meddelade ändå Evergrande att man kommer att kunna lösa räntebetalningar på skulder på torsdagen. Beskedet ledde under onsdagen till en liten uppgång på börserna.

Helsingforsbörsen och de nordiska börserna inledde onsdagens handelsdag med plus. Aktierna steg också i Paris, Frankfurt och Shanghai men föll i Tokyo. Orsaken till fallet anses vara oron över den amerikanska centralbanken Feds räntebesked som väntas i kväll.

Men även om Evergrande löst räntebetalningar med inhemska fordringsägare så kvarstår en del bekymmer. Evergrande har inte tagit ställning till utbetalningar på 83,5 miljoner dollar till utländska långivare som också förfaller på torsdag. Bolagets totala skuld uppgår på 305 miljarder dollar.

En del har jämfört fastighetsjättens skuldkris med Lehman Brothers, och är rädda att historien ska upprepa sig. Finanskrisens utbrott år 2008 anses ha blivit ett faktum i samma ögonblick som Lehman Brothers lämnade in sin konkursansökan till en federal domstol i New York.

OECD:s chefsekonom Laurence Boone tror ändå att det är osannolikt att en systemkollaps skulle följa om Evergrande skulle falla. Enligt Boone är de kinesiska myndigheterna kapabla att hålla dess skuldkris i schack.

Kone drabbat av Evergrandes knepiga ekonomiska situation

Hisstillverkaren Kone har lyfts fram som ett exempel på ett finländskt företag som påverkats av Evergrande. Under september minskade värdet på Antti Herlins Koneaktier med nästan en miljard euro, skriver Helsingin Sanomat i en förklarande artikel om börsläget i världen.

Under den här veckan har värdet stigit något men är fortfarande lågt jämfört med läget i augusti.

Kina är en viktig marknad för Kone och står för ungefär 30 procent av företagets omsättning. På sin webbplats ser Kone Kina som en strategisk risk, och att "en nedgång på marknaden i framför allt den kinesiska byggindustrin kan ha en negativ inverkan på Kones tillväxt och lönsamhet".

Om Evergrande är en av Kones kunder är oklart, men troligtvis, skriver Kauppalehti. Kone har nämligen tidigare uppgett att företaget arbetar med nio av tio kinesiska fastighetsutvecklare, enligt tidningen.

Källor: HS, AFP, Reuters, Aftonbladet, Kauppalehti, CNN, Bloomberg

Diskussion om artikeln