Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bättre coronaläge i Österbotten och vaccineringen framskrider: "Vi hoppas trenden fortsätter"

Från 2021
Uppdaterad 22.09.2021 15:38.
Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Bildtext Chefsöverläkare Peter Nieminen är försiktigt positiv, incidensen går åt rätt håll. Det han önskar är att unga vuxna skulle vacciera sig flitigare.
Bild: Anna Ruda / Yle

Just nu sjunker incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt och även annars finns ljusglimtar på coronahimlen: Allt fler har fått två doser vaccin och snart slopas rekommendationen om distansarbete.

På onsdagen rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt om 24 nya coronafall under det senaste dygnet. Siffran är högre än antalet från de senaste dagarna, men trots det sjunker incidenstalet till 159 nya fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Chefsöverläkare Peter Nieminen är försiktigt positiv, även om distriktet fortfarande befinner sig i samhällsspridningsfasen.

– Nu har incidensen nästan halverats på kort tid, så det är ju en glädjenyhet. Vi hoppas trenden fortsätter.

Enligt den senaste statistiken är 58 procent av befolkningen fullvaccinerad mot corona och vaccineringen fortskrider väl enligt Nieminen.

– Snart kommer vi att ha 65 procent vaccinerade i gruppen över 12-åringar. Mot slutet av oktober kan siffran vara uppe i 80 procent. Så vi är på väg i mål.

Munskydd rekommenderas ännu – distansarbete upphör snart

Österbottens coronasamordningsgrupp sammanträdde på tisdagen och beslöt då att rekommendationen om att bära munskydd fortsätter i Vasa sjukvårdsdistrikt till den 31 oktober.

Däremot förlängs inte rekommendationen om distansarbete. Rekommendationen om att jobba på distans tar slut den sista september.

Enligt Nieminen vill coronasamordningsgruppen ta det försiktigt och inte helt överge de metoder som hittills fungerat väl i stävjandet av epidemin.

– Vi släpper inte taget. Och vi fortsätter testa med ganska låg tröskel, för det tycks leda till bra resultat.

Nästa vecka flyttar coronaprovtagningen från Vasa centralsjukhus till kasernområdet i Vasa. Provtagningen fungerar utan tidsbeställning.

– Det är bara att köra eller promenera in och testa sig.

Provtagningen sker i ett stort tält och kräver alltså varken remiss eller förhandsbokning. Provtagningen på det nya stället startar på onsdagen den 29 september klockan 9. Från och med torsdagen den 30 september kan man testa sig varje dag klockan 8.00–20.20.

Smitta sprids bland barn och unga vuxna

Just nu sprids coronaviruset som mest bland barn och unga och deras familjer konstaterar Peter Nieminen.

Särskilt i Jakobstad och Larsmo har många hamnat i karantän den senaste tiden och nu har man också en hel del okända smittkedjor i området.

Enligt Nieminen märks det att vaccineringen släpar efter i framför allt två grupper i samhället.

– Vaccineringen vill inte ta fart i gruppen 25–35-åringar, och det är ett nationellt fenomen. Så vi har två utsatta grupper som är dels skolbarn och ungdomar och dels de här ovaccinerade unga vuxna.

 infektioylilääkäri marko rahkonen
Bildtext I Mellersta Österbotten rapporteras nya coronafall varje dag säger överinfektionsläkare Marko Rahkonen.
Bild: VILLE VIITAMÄKI / YLE

Rekommenderar vaccin

Österbottens coronasamordningsgrupp riktar också en stark rekommendation till invånarna att vaccinera sig. Enligt gruppen har de senaste veckorna påvisat att viruset i allt högre grad håller på att bli de ovaccinerades sjukdom.

En liknande rekommendation ges även från vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten.

Enligt Soite är majoriteten av de som nu smittas i regionen ovaccinerade eller personer som bara fått en vaccindos.

Förra veckan bekräftades 38 coronafall på Soites område. Och varje dag konstateras nya fall säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen. Man befinner sig forfarande i accelerationsfasen och incidenstalet ligger på 96.

– Läget har inte ännu lugnat sig.

Från och med idag onsdag börjar Soite ge en tredje vaccindos. Det gäller vårdpersonal som fått två vaccindoser med kort intervall i början av året.

– Även de som har nedsatt immunförsvar får en tredje dos. Det gäller dem som vi vet behöver ett starkare skydd och två doser inte är tillräckliga, säger Rahkonen.

Från och med den här veckan uppdaterar Yle Österbotten inte längre smittosaldot på webben dagligen, utan vi publicerar en större lägesöversikt en gång i veckan. Utöver det skriver vi coronarelaterade nyhetsartiklar enligt normala nyhetskriterier. Du hittar all coronarelaterad grafik här.

Diskussion om artikeln