Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Företag i Västnyland utsatta för ekonomiskt bedrägeri – falska mejl skickas i ekonomiansvarigas namn till anställda

Nätbedrägeri
Bildtext Dagens ekonomiska brottslingar är skickliga på att fiska upp information som de missbrukar för egen vinning.

Kolla alltid med din kollega om du får ett mejl där du uppmanas betala ett större belopp. Det kan handla om nätbedrägeri. Den uppmaningen går polisen ut med efter att också företag i Västnyland råkat illa ut.

I dagens läge går ingen säker för nätbedrägeri och brottslingarna blir allt skickligare i att lura såväl privatpersoner som företag. 

Efter att företag i Västnyland blivit lurade till falska transaktioner, går polisen ut med en uppmaning om att se upp för bedrägerier som riktar sig till direktörer. 

Överkommissarie Kari Siivo vid Västra Nylands polisinrättning, säger att de här brotten följer vissa mönster, som det gäller att ge akt på. 

Uppdrag i vd:s namn

Vanligt är att en person med ansvar för betalningar får ett mejl av en överordnad där hen uppmanas att flytta en större summa pengar till ett konto, eller betala en faktura. 

Ofta kommer det i verkställande direktörens namn. Polisen varnar nu för vd-bedrägerier. Därför lönar det sig alltid att kolla med företagets vd innan en ekonomianställd skrider till verket med att betala. 

Var försiktigt med vilken information företaget ger ut

Polisen bedömer att gärningsmännen ofta kommer åt uppgifter via företagens webbplatser och att de är skickliga på att använda informationen i brottsligt syfte. 

Därför kan det också löna sig för företaget att överväga vilka uppgifter man visar offentligt. 

Kolla och dubbelkolla

Mejlet låter oftast förstå att transaktionen brådskar. Det här såkallade överraskningsmomentet är något gärningsmännen gärna använder till sin fördel. 

– Meddelandet kan se mycket trovärdigt ut och det kan vara svårt för en anställd att avgöra om det är falskt, säger Siivo. 

Nyligen lyckades bedragarna lura ett företag att betala 50 000 euro och ett annat företag var var nära att förlora 100 000.

I det senare fallet satte bankernas internationella samarbete stopp för transaktionen. 

Pengarna försvinner till utlandet

Pengarna styrs vanligen till utländska konton. Efter det kan det vara svårt eller omöjligt att få dem tillbaka. 

Meddelandena skickas sannolikt från en utländsk server. Det här försvårar brottsundersökningen eftersom myndigheter från flera länder blir involverade.  

– Det knepiga med de här brotten är att de kan vara svårlösta, säger Siivo.

Polisen listar åtgärder som företag kan vidta föra att skydda sig mot dataintrång och informationsstöld i ett pressmeddelande (på finska). Det kan också vara bra att minnas att inte enbart stora företag drabbas av den här typen av bedrägeri.