Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronasmitta sprider sig i skolor i Jakobstadsområdet – 200 elever sitter i karantän just nu

Uppdaterad 22.09.2021 16:03.
Oxhamns skola.
Bildtext Arkivbild. Coronasmittan sprids just nu mest bland barn och unga vuxna. Omkring 200 elever befinner sig just nu i karantän.

Just nu sitter ungefär 200 elever i Jakobstad i karantän. Samtidigt härjar förkylningar. "I en del klasser är hälften av eleverna frånvarande", säger bildningsdirektör Jan Levander.

Coronaläget ser på det hela taget ljusare ut i Vasa sjukvårdsdistrikt. Men i Jakobstad sprids nu smittan bland skolelever.

Bildningsdirektör Jan Levander säger att det främst är i de svenskspråkiga skolorna som smittan hittat in.

– I Lagmans, Bonäs och Oxhamns skolor är elever satta i karantän, medan endast en finskspråkig skola, Itälä, drabbats, säger Levander.

Också i Larsmo och Pedersöre sitter elever i karantän.

Bildningsdirektör Jan Levander i Jakobstad säger att staden har eftersträvat effektiv och billig skolmat.
Bildtext Väl många elever sitter i karantän just nu säger Jan Levander.

Karantän och flunsa sammanfaller

Läget förvärras av att höstförkylningarna samtidigt gjort sitt intåg. Under de senaste veckorna har över hälften av eleverna varit borta i en del klasser.

– Så här såg det inte ut förra året. Då drabbades eleverna inte just alls av förkylningar. Den här coronavarianten som härjar nu sprids också lättare i familjerna än den tidigare, säger Levander.

Situationen gör det utmanande för lärarna.

– Barnen har rätt till undervisning så vi har tagit till olika lösningar, hur vi gjort varierar mellan de olika skolorna. En lärare som sitter i karantän men inte är sjuk kan exempelvis sköta undervisningen hemifrån över nätet, säger Levander.

I en del klasser jobbar man med hybridlösningar, där en del elever är på plats i skolan och andra deltar i hemifrån.

Jan Levander säger att någon distansundervisning för hela skolor inte är aktuell. Den som är frisk finns på plats i skolan.

– Samhället ska ju öppna upp så småningom och de allra flesta av våra lärare är dubbelvaccinerade, säger Levander.

Kvinnlig läkare utanför hälsocentral

Okända smittkedjor har dykt upp

Infektionsläkare Johanna Gripenberg säger att det finns en ganska omfattande samhällsspridning i Jakobstad. Fram till förra veckan hade man koll på smittkedjorna.

– Nu har också okända kedjor börjat dyka upp, säger Gripenberg.

Förra veckan testade 46 personer positivt för covid-19 i Jakobstadsområdet och det är främst skolbarn och deras familjer har smittats, säger Gripenberg.

Gripenberg uppmanar den som har symptom att låta testa sig.

– Risken är att det är coronavirus och att det inte rör sig om en vanlig förkylning. Vi uppmanar till testning med låg tröskel, säger Gripenberg.

Tidigare drabbades till exempel Snellman svårt av coronasmitta, men nu verkar arbetsplatserna klarat sig bättre säger Gripenberg.