Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländska fiskodlingsbolaget Fifax vill in på börsen

Pörssitalon seinää ja lippuja

Fiskodlingsbolaget Fifax meddelar att de planerar en listningsemission och listning av sina aktier på Helsingforsbörsens First North-lista. Målet är att öka produktionskapaciteten och genomföra tillväxtinvesteringar.

Bolaget, som i första hand levererar regnbågslax till den finländska och svenska marknaden, hoppas öka produktionsnivån till cirka 3 200 ton fisk (bruttovikt innan slakt) per år under det första halvåret 2022.

Genom listningen hoppas man kunna få in bruttointäkter - och målet ligger på 15 miljoner euro. Man hoppas också öka det allmänna intresset för Fifax bland investerare, affärspartner och kunder, skriver bolaget.

Enligt Ålands radio har bolaget redan intressenter som vill investera cirka 6 miljoner euro i bolaget.

Landbaserad fiskodling

Fifax, som grundades 2012, odlar fisk genom ett landbaserat recirkulerande akvatiskt system, som enligt företaget är ett hållbart och miljövänligt alternativ till traditionella fiskodlingsmetoder.

"På Fifax har vi förbundit oss till att göra produktionen av mat mer hållbar. Behovet av hållbara fiskodlingsmetoder betonas i Östersjöns ömtåliga omgivning. Konsumenter är också allt mer medvetna om matproduktionens miljöeffekter och, som undersökningar tyder på, föredrar finländska och svenska konsumenter i allmänhet lokalt och hållbart producerad mat", säger vd Samppa Ruohtula i bolagets pressmeddelande.

Fifax landbaserade produktionsanläggning som blev klar 2020 ligger i Eckerö i västra Åland och sysselsätter cirka 20 personer. Bolaget uppger att man planerar att utvidga den nuvarande produktionsanläggningen och den väntas bli klar under 2025.

Bolagets omsättning har sakta stigit under de senaste åren, speciellt ifjol då den låg på 1,2 miljoner euro. Samtidigt bokförde man en förlust på 8,4 miljoner.

Deras nuvarande omsättning ser dock rätt blygsam ut i jämförelse med framtidsmålen - Fifax hoppas ha en omsättning på över 50 miljoner år 2026 och 2030 på över 100 miljoner.