Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"För sent, för ojämlikt, för mycket tvång" – oppositionen ser inte coronapasset som en räddning

Från 2021
Uppdaterad 22.09.2021 16:33.
Danskt coronapass på mobilen.
Bildtext Danmark använde sig av coronapass i flera månader. Finland har planerna klara nu, men förslaget stöter på kritik.

Det omdiskuterade coronapasset stöter på kritik i riksdagen. Sannfinländarna vill inte ha det alls, Samlingspartiet ville ha det tidigare och Kristdemokraterna varnar för för mycket piska.

Svenska Yle har talat med riksdagsledamöter från de tre större oppositionspartierna Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemoraterna. Riksdagen debatterar lagförslaget under onsdag eftermiddag, dagen efter att regeringen presenterade lagförslaget.

Förslaget går i huvudsak ut på att evenemangs- och hobbyarrangörer ska få rätt att kräva coronapass av alla som har fyllt 12 år. Idén är att det ska tas i bruk om pandemiläget inom en region är sådant att de här verksamhetsställena omfattas av restriktioner. Coronapasset skulle således vara ett alternativ för arrangörerna, till att använda sig av restriktioner, som till exempel begränsat antal sittplatser.

För att få ett coronapass ska man vara dubbelvaccinerad, ha ett färskt negativt coronatest, eller ha varit sjuk i corona under de senaste sex månaderna. Testet kostar för alla som är myndiga och har haft möjlighet att vaccinera sig.

Sannfinländarna: Coronapasset delar in folk i olika grupper

Den sannfinländska gruppen motsätter sig att man använder coronapasset inom Finland.

– Det styr ganska kraftigt mot vaccinering och då börjar vi närma oss vaccintvång, om man vill delta, till exempel spela fotboll, ischockey eller gå på gym. Det skulle kännas väldigt konstigt att det blir indelning i två mänskogrupper – de som är vaccinerade och de som är utanför. Det är inte bra, säger Kaisa Juuso (Sannf.), som sitter i Social- och hälsovårdsutskottet.

Alternativet är att gå och testa sig, hur ser du på det?

– Testningen inom det privata kostar. Det står att barn ska få testa sig gratis inom det kommunala. Men ändå, vem orkar springa på test hela tiden för att gå på fotbollsträning?

Kaisa Juuso med gul halsduk på Torneå-gata, med Finlands och EU-flagga i bakgrunden
Bildtext Kaisa Juuso är riksdagsledamot för Sannfinländarna och kritisk till ett coronapass.
Bild: Bengt Östling/Yle

Meningen är att man tar det i bruk bara som en plan B på vissa områden med ett allvarligare smittoläge. Hur kommenterar du det?

– Då borde man bestämma när exakt som situationen är sådan att man kan ta det i bruk, så att det känns rättvist. Jag vet att trycket kommer från restaurang- och evenemangsbranschen, som har lidit mycket. Men jag anser att staten i stället ska ersätta inkomstbortfall, säger Juuso.

Regeringens grundtanke är att passet inte ska ses som en restriktion, utan som ett alternativ till restriktioner. Vad tänker du?

– En så här kraftig restriktion, som enligt mig strider mot grundlagen, så kan jag inte tänka mig att vi ska ta i bruk i varje fall. Vi har andra metoder, som att använda munskydd och tvätta händerna.

Grundlagsutskottet kommer att granska grundlagsenligheten i lagförslaget.

Samlingspartiet: Det är bra men det kommer alldeles för sent

– Vi stöder coronapasset, och det är bra i sig att det uppmuntrar till vaccinering. Men det är harmset att det kommer så sent. Vi borde ha haft det i användning från början av hösten, säger Mia Laiho (Saml.), som sitter i Social- och hälsovårdsutskottet.

Samlingspartiet anser att en stor del av sensommarens eller höstens evenemang kunde ha räddats med hjälp av coronapasset.

Laiho ser också vissa eventuella problem för barnens del.

– Man borde utvärdera vilka krav det innebär för minderåriga barn, med tanke på att det kan komma att användas i hobbyverksamhet och på restauranger, evenemang, säger Laiho.

Puheenjohtaja Markus Lohi ja varapuheenjohtaja Mia Laiho.
Bildtext Samlingspartiets riksdagsledamot Mia Laiho stöder coronapasset men tycker att det introduceras för sent.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

– Vi måste noggrant gå igenom vad som är till barnens fördel, så att det inte uppstår orimliga situationer. Vi måste avväga det mot de minderårigas risk att insjukna och vara aktiva i samhället. Det här är den del av lagförslaget som jag önskar att vi noggrant går igenom i utskottet, säger Laiho.

Kristdemokraterna: De flesta i gruppen är kritiska – "för mycket piska"

Kristdemokraternas gruppordförande Peter Östman säger att de flesta i riksdagsgruppen ställer sig kritiska till coronapasset.

– Så länge som vaccinet är frivilligt så är det bra att inte använda piskan för mycket. Jag och många tror att vi kommer att nå upp till en 80 procents vaccinationstäckning och då ska vi ju kunna öppna upp samhället.

Vad menar du med att man använder för mycket piska?

– Det finns en stor grupp som är skeptiska men inte direkt motståndare. Om man använder för mycket piska så kan det svänga till för mycket motstånd och bli en nackdel, säger Östman.

Peter Östman och Anders Adlercreutz i riksdagens plenisal.
Bildtext Peter Östman (KD) är oroad över att coronapasset tvingar på vaccin på de som är skeptiska.
Bild: Hanne Salonen / Riksdagen

Han bekymrar sig också över jämlikheten för barnens del.

– Om vi ser på en del barn och ungdomar, som kanske själva vill ta vaccinet men föräldrarna säger nej – då blir det onekligen en besvärlig situation för dem.

Man tar ju i bruk det här uttryckligen för att slippa fler restriktioner, hur ser du på den balansgången?

– Den balansen har kommit lite i obalans eftersom vi eftersträvar en vaccinationsgrad på 80 procent. Vi är ändå för sent ute. Vi borde se på andra länder som införde det och har frångått det. Vad är orsakerna till det? Vi kan ta lärdom av det, säger Östman.