Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kiira Korpi spelar titelrollen som Snödrottningen i "alla tiders isshow": "Jag har alltid velat spela den onda parten"

Från 2021
En kvinna med vitt smink med en krona på huvudet.
Bildtext Den femfaldiga finska mästaren och trefaldiga EM-medaljisten i konståkning Kiira Korpi spelar titelrollen som Snödrottningen i den nya isshowen i Tammerfors med premiär i januari.
Bild: Saara Salmi

Snödrottningen, H.C. Andersens klassiska saga, sätts upp i en helt ny tappning – den här gången på is, med flera av våra internationella stjärnor, både konståkare och hockeyproffs. Premiären på den splitternya Uros-Live Arenan i Tammerfors är i januari. En av föreställningarna ges på svenska.

Snöflingorna singlar ned i bakgrunden när Kiira Korpi glider in på den tillfälliga konstisbanan i Gamla Studenthuset och drar några piruetter. Den första januari äntrar hon den splitternya Uros-Live Arenan i Tammerfors i titelrollen som Snödrottningen. 

Det är en roll hon alltid drömt om. Publiken är van att se henne leende och eterisk på konstbanan. 

– Det är befriande att för en gångs skull få spela den onda parten, säger Kiira Korpi och fortsätter:

– Tillsammans med koreografen Reija Wäre har vi utforskat allt sådan som man inte fått göra på isen tidigare: fula och konstiga rörelser. 

Hon är också glad över att efter flera års paus återvända till isen och hemstaden Tammerfors. 

En kvinna med vitt smink och krona på huvudet.
Bildtext Kiira Korpi säger att hon drömmer om rollen om nätterna. "Den följer mig också i mitt undermedvetna", säger hon.
Bild: Saara Salmi

Förutom Korpi medverkar också flera andra av internationella superstjärnor på is: Laura Lepistö, Mila Kajas och 1990-talets europamästare Susanna Rahkamo och Petri Kokko. Paret uppträder nu för första gången sedan 1990-talet.

– Det här är en så fantastisk produktion med finska legender från showbusinessen att vi ville bidra med det vi kan för att showen ska förverkligas, säger Susanna Rahkamo.

En leende man framför en bild på ishockeyspelare.
Bildtext Marko "Mörkö" Anttila medverkar också.
Bild: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Mörkö-Mårran medverkar

Dessutom medverkar några av våra mest kända ishockeyspelare, bland annat den tidigare NHL-spelaren Niklas Hagman,  Marko “ Mörkö” Anttila, som var Lejonens lagkapten då Finland vann guld i VM, Tappara-ikonen Pekka Saravo och Finlands mest framgångsrika kvinnliga ishockeyspelare Jenni Hiirikoski. 

Barnen Kai och Gerda spelas av två utländska kända artister: kanadensiska Silja Dos Reis spelar Gerda, och spanska Felipe Montoya.

– Det är fantastiskt att få spela en flicka som inte letar efter kärlek utan vänskap. Och att det är flickan som räddar pojken. För en gångs skull är det tvärtom, säger Silja Dos Reis, som har finländska rötter, på klockren finska.

Melissa Thompson som står för manuskript och konceptet är känd bland annat för Cirque du Soleil koncept. 

En mörkhårig kvinna i hudfärgad klänning med rosa blommor.
Bildtext Laura Lepistö, Finlands genom tiderna mest framgångsrika konståkare spelar "Våren" i isbaletten.
Bild: Saara Salmi

“Viktigt att satsa på svenskan”

Paulina Ahokas, vd för Tammerforshuset och projektets huvudproducent beskriver föreställningen som alla tiders största finländska isshow.

– Det är en historisk produktion, som varken setts i Finland eller Skandinavien tidigare. Det finns en stor efterfrågan på isbalett.

Det unika i föreställningen är enligt Ahokas kombinationen av konst, kultur och sport, något som varken finns i Finland eller utomlands. 

En av de fem föreställningarna, den 2 januari, ges också på svenska. Ahokas säger att det var viktigt att satsa på det svenska. Och planer finns också på att turnera i Sverige.

– Det är en storsatsning för den svenska kulturen i hela Finland. Det var viktigt att göra produktionen på bägge nationalspråken, säger Ahokas och fortsätter:

– Tammerfors är en liten språkö när det gäller det svenska och att göra något sådant på arenanivå i Finland är sällsynt.

En man framför ishockeyspelare.
Bildtext Tuomas Kantelinen har komponerat musiken till Snödrottningen- igen.
Bild: Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Kända scenkonstnärer

Balettchefen Kenneths Greves koreografi Snödrottningen sattes upp på Nationalbaletten 2012 och flera av personerna bakom den står också bakom den nya isshowen: Tuomas Kantelinen har återigen komponerat musiken, Erika Turunen står för kostymerna och Mikki Kunttu för ljusdesignen och det visuella.

Reija Wäre som är känd koreograf inom dans- och teatervärlden regisserar isshowen. 

– När jag har dansare visar jag själv men nu måste jag hitta på olika att beskriva vad jag vill att de ska göra eftersom jag inte kan allt som konståkarna och hockeyproffsen kan. 

Vad kommer publiken att få se på arenan i Tammerfors i januari?

– Det är nog mycket som händer. Vi har över femtio personer på scenen, förutom konståkarna och hockeyspelarna också dansare och akrobater – allt man bara kan göra på isen, säger Wäre.