Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Expressen avslöjade svenska längdåkarnas löptider: "Sliten" Frida Karlsson i dunderform – matchar svenska eliten på 3000 meter

Från 2021
Frida Karlsson i VM 2021.
Bildtext Frida Karlsson.
Bild: Sven Simon / All Over Press

Svenska längdåkarnas löptider på landslagslägret behölls inte som en välbevarad hemlighet. Expressen tog reda på tiderna – och de är finfina. Omdiskuterade Frida Karlssons tid är bland de bästa i Sverige i år, och då kändes det inte ens bra, berättar hon för tidningen.

De svenska längdåkarna testades bland annat på löpbanorna under ett landslagsläger i augusti.

I normala fall stannar dessa inofficiella resultat internt inom landslaget som inte vill avslöja dem. Men Expressen fick nys om längdstjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlssons prestationer.

Enligt tidningen löpte bägge nytt personbästa på 3000 meter – och visade att de är i riktig dunderform.

Karlsson, vars hälsa varit omdiskuterad efter hennes timeout under längdåkningssäsongen 2019/20, löpte distansen på en tid som inte var långt från den svenska eliten.

"Ett sånt här test ljuger inte"

Med 9.14 som nytt personbästa ligger hon bara åtta sekunder efter Linn Söderholm som var statistiketta på 3000 meter i Sverige i år. Även Sara Christiansson var snabbare i år, men näst namn på listan är Karlsson och Ebba Andersson.

– Känslan var faktiskt inte så bra. Jag var ju lite sliten de där dagarna. Men visst, tiden är jag jättenöjd med. Det är ju något att jobba vidare på om man vill springa riktigt fort, säger Karlsson till Expressen.

Ebba Andersson pustar.
Bildtext Ebba Andersson ser löptiden som kvitto på god träning.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Även Ebba Andersson, som tidigare hindrats från att löpträna ordentligt på grund av problem med knäna, var nöjd med sin tid på 9.20 – och såg det som ett bevis på lyckad träning.

– Jag tänker att ett sånt här test inte ljuger, en sån här tid kommer inte av sig själv. Det är ett kvitto på att träningen har fungerat bra, säger hon till Expressen.

Bara Richardsson snabbare i Finland

För att göra en till tidsjämförelse kan nämnas att Camilla Richardssons personbästa på 3000 meter från 2018 är 9.03,84. I år löpte den skadedrabbade Esbo IF-löparen distansen på 9.05,89 i Lahtis i augusti.

Nina Chydenius – tvåa i statistiken i Finland i år – förbättrade å sin sida i år personbästat på distansen till 9.15,37 medan Ilona Mononen stod för en riktig pangprestation i U20-EM och knep guld på 3000 meter med tiden 9.15,66.

Så sent som förra veckan uttalade sig Frida Karlsson om diskussionerna kring hennes hälsa. Det efter att hon i augusti tvingades avstå ett par tävlingar på rullskidor på grund av överbelastning.

– Jag tycker det har blivit lite väl dramatiskt. Jag kände att jag fick lite varningssignaler på att jag har en sliten kropp. Jag tänkte att jag skulle dra i handbromsen i tid den här gången. Jag tog tid till återhämtning och fick svar att jag är tillbaka på banan ganska fort, sa Karlsson då enligt SVT.

Diskussion om artikeln