Krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande drar inte världsekonomin med sig i avgrunden – men visar att Kinas ekonomiska guldålder går mot sitt slut
Den kinesiska fastighetsjätten Evergrandes instundande kollaps har fått stora rubriker och beskrivits som en potentiell global ekonomisk tsunami. Men Evergrandes fall från ett av världens största bolag till konkurs kommer inte att föra världsekonomin med sig i avgrunden, men kan ses som en signal om att det kinesiska ekonomiska undret börjar vara över efter 20 år av massiv tillväxt.
– Kina har ju de senaste nästan 20 åren upprätthållit sin ekonomiska tillväxt i hög grad med hisnande investeringar, till en stor del i urbanisering och fastighetssektorn. Sektorn har en stor betydelse för Kinas ekonomi, en mycket större betydelse än för stora ekonomier i allmänhet, säger nationalekonom Riikka Nuutilainen som är expert på Kinas ekonomi och ekonomiska politik vid Bofit, Finlands Banks forskningsinstitut för tillväxtmarknader.
Fastighetsjätten Evergrande, som ofta figurerar på olika listor över världens största bolag, speglar den kinesiska fastighetssektorns uppgång.
För att svara på efterfrågan har fastighetsföretagen låtit bygga tiotals miljoner bostäder i de snabbt växande städerna.
Evergrande sågs länge som en av fastighetsboomens stora vinnare.
Bolaget har för tillfället på gång 1 300 stora byggnadsprojekt i 280 städer, omsätter närmare 70 miljarder euro och har utvidgat till finanssektorn, läskedrycker, en fotbollsklubb med mera.
– Det är ett av de här kinesiska bolagen som har vuxit massivt de senaste åren, och utvidgats, och en stor del av det har gjorts med aggressiv skuldtagning, säger Nuutilainen.
Betalade skulder med nya skulder
Skulderna finansierades i sin tur med nya billiga lån, men tillgången till nya lån till förmånliga priser satte ändå kinesiska staten stopp för i fjol.
– Staten har redan länge gått in för mer reglering och kontroll över alla privata företag för att förhindra överdriven tillväxt och överskuldsättning. Det har varit klart att den inom fastighetsbranschen finns många bolag som har hög skuldsättning och är mycket riskfyllda. I fjol infördes striktare regler för sektorn som gjorde det svårare att få nya lån.
– Det är också orsaken till att Evergrande nu har krisat till sig, eller att krisen har kommit till ytan, att de inte längre får billiga lån, säger Nuutilainen.
En ohållbar tillväxt och skuldsättning har nu fört fastighetsjätten på knä och bolaget riskerar att dra ner många fler då den faller.
Evergrande står med ett berg av skulder på hand, nästan 300 miljarder euro, till underleverantörer, nästan 300 kinesiska banker och finansinstitut, utländska investerare och inte minst tiotusentals kineser som har köpt eller betalat stor handpenning för bostäder som nu sannolikt aldrig byggs.
Världens mest skuldsatta fastighetsbolag står på ruinens brant – Evergrandes kris en fråga för hela Kinas finanssystem
Koncernen har skulder på över 300 miljarder dollar.
På torsdag förfaller över 80 miljoner i utländska skulder och det verkar inte vara någon som förväntar sig att bolaget ska kunna få fram de pengarna.
– Bolaget har så stora skulder till så många olika borgenärer att de nog aldrig kommer att kunna skrapa ihop tillräckligt med finansiering för att betala tillbaka allt inom utsatt tid, säger Nuutilainen.
Om bolaget nu kollapsar utan att kunna betala kan det få massiva konsekvenser, underleverantörer som går i konkurs, banker som är oförmögna att finansiera nya företag och barskrapade privatpersoner.
Det har till och med talats om en global ekonomisk tsunami.
Staten träder in – men det räddar knappast Evergrande
Men de farhågorna är överdrivna, trots att många investerare nog får förbereda sig på förluster i Evergrandehärvan, tror Nuutilainen.
– Nu har vi Quangdon-regionens myndigheter med och reder ut den här härvan och det kommer säkert också att användas statliga pengar då man vill dämpa effekterna. Sannolikt vill man åtminstone inte att privatpersoner som har investerat i bostäder blir utan något.
Sannolikt kommer ändå Evergrande inte att existera i nuvarande form då det hela är färdigt.
Nuutilainen tror att bolaget troligen kommer spjälkas upp, lönsamma delar kan säljas, olönsamma läggas ned och tillgångar som är värda något säljas för att de många borgenärerna inte ska gå tomhänta ur hela affären.
– Bolaget har en hel del tillgångar värdefulla tillgångar, bostäder och tomtmark och annat som kan likvideras. Så något kommer man säkert att kunna ordna med borgenärerna, och då kan man begränsa de negativa effekterna på fastighetssektorn i synnerhet och den kinesiska ekonomin i allmänhet.
– Om vi antar att en större kris inom sektorn och kinesiska finansmarknaden kan undvikas så blir nog effekten på Kinas ekonomi begränsad. Men det är klart att det också kommer att kosta staten pengar som är bort från annat, säger Nuutilainen.
Fastighetssektorn illa ute
En orsak till att Evergrandes fall är så uppmärksammat är att det ses som riktgivande för hur den kinesiska staten kommer att hantera liknande fall.
För bolaget är långt ifrån den enda inom fastighetssektorn i en liknande sits.
– De har haft problem i branschen redan tidigare men nu då det har krisat till sig så illa i Evegrendes fall, ser vi hur staten kommer att agera. Vi får se om de är villiga att rädda ett så stort privat företag, säger Nuutilainen.
Från att ha varit en tillväxtmotor ses den kinesiska fastighetssektorn allt mer som en risk.
Orsakerna är uppenbara, säger Nuutilainen.
– Tillväxten har byggt på att folk flyttar från landsbygden till städerna men när befolkningen blir äldre har den stora demografiska förändringen mattat av den här flyttvågen. Så grunderna för att upprätthålla tillväxten finns inte längre.
Mot lägre tillväxt med globala konsekvenser
– Då faktorerna som matar tillväxten inom fastighetssektorn förändras måste Kina förändra sin tillväxtmodell, till en som inte är beroende av den kontinuerliga och snabba urbaniseringen som tidigare har gjort de här fastighetsbolagen så lönsamma, säger Nuutilainen.
Evergrande innebär knappast en katastrof för den globala ekonomin på kort sikt, men på längre sikt kommer hela den kinesiska fastighetssektorns avmattning att dra ner tillväxten globalt.
– Det är utveckling som man har varit medveten om redan länge och som egentligen är helt inom förväntningarna, säger Nuutilainen.
– Min uppfattning är att Kinas ekonomiska tillväxt kommer att bli betydligt långsammare de kommande åren, ännu långsammare än kanske de flesta räknar med. Då Kinas tillväxt har stått för upp till en tredjedel av den globala tillväxten, och den sen kommer att närma sig det globala medeltalet, så kommer det att påverka världsekonomin.