Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leder Marcus Forss uppvisning till mer speltid? Markku Kanerva om målkalaset som betygsattes av tränaren med full tia: "Så positiv signal att det orsakar tränaren positiv huvudbry"

Från 2021
Marcus Forss med bollen i famnen.
Bildtext Marcus Forss sa att han lägger spelbollen i prisskåpet efter att ha gjort fyra mål i ligacupen.
Bild: Paul Dennis / All Over Press

Marcus Forss tog vara på chansen i ligacupen och pangade in historiska fyra mål. Ett formbesked som heter duga, inte minst med tanke på den stenhårda kampen om speltid i Brentford. Finländska förbundskaptenen tror att det får tränaren att fundera på om Forss ska användas mer i Brentford.

Marcus Forss har bara fått speltid i en match i Premier League i år. Och då också blev han inbytt i den 86:e matchminuten.

Kampen om speltid bland forwards i Brentford är stenhård. Ivan Toney har spelat fulla minuter och bredvid honom har Bryan Mbeumo spelat – förutom några ströminuter i skrällpremiären mot Arsenal då Forss byttes in på slutet.

I Championship förra säsongen spelade Forss 1198 minuter medan Toney fick 4132 minuter speltid. Toney var också klart lagets bästa målskytt med 33 mål, medan Forss mäktade med åtta i fjol.

Enligt Finlands förbundskapten Markku Kanerva var ändå gårdagens målfyrverkeri ett formbesked som stärker Forss aktier. 

– Jag tror att Thomas Frank åtminstone i nästa match fortsätter med samma duo. Men frågan är vem han sedan möjligen byter in. Marcus gav med sina fyra mål en så positiv signal att han orsakar positiv huvudbry åt tränaren, säger Kanerva till Yle Urheilu.

"Hoppas han får mer rutin att spela hårda matcher"

Huvudtränaren Thomas Frank var minst sagt nöjd över finländarens takter efter matchen.

– Marcus ger sitt allt på träningarna varje dag och är en verkligt bra spelare. Fyra riktigt fina mål – månne inte det där är en full tias prestation, kommenterade Frank efter matchen enligt STT och hyllade också Forss hur han spelade ihop med de andra.

Marcus Forss jublar efter ett mål.
Bildtext Marcus Forss bjöd på målfyrverkeri och hyllades av tränaren.
Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press

Enligt Kanerva var det fint att Forss lyckades i ligacupen, men poängterar ändå den stenhårda konkurrensen i Brentford när det kommer till anfallspositionerna.

– Hoppas Marcus skulle få mer minuter och rutin att spela hårda matcher. Jag tror att Forss takter i ligacupen tvingar huvudtränaren också att fundera på huruvida Marcus borde användas mer, säger han.

Forss har anslöt till Brentford redan 2017. I december i fjol kritade han på en lång förlängning och 22-åringen har nu kontrakt med klubben till 2026. Redan då hyllade tränaren honom med att säga att han "är en av de bästa avslutarna jag sett".

Enligt Markku Kanerva kan det komma upp en situation där Forss får fundera på ett alternativt lån i jakt på speltid, ifall den förblir liten i Brentford.

– Om spelminutrarna också i fortsättningen förblir sådär få, så är det säkert något han måste fundera på. Marcus är en ambitiös spelare som vill ta nästa steg i sin karriär. Varje spelare som får mindre ansvar tvingas fundera på huruvida det vore bra att söka speltid någon annanstans ifrån, funderar Kanerva.

Diskussion om artikeln