Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden och Macron träffas i Europa i oktober – nu ska förtroendet mellan länderna återställas efter "kniven i ryggen"

Joe Biden och Emmanuel Macron 11.6.2021
Bildtext Joe Biden och Emmanuel Macron försöker nu bygga upp sin relation igen. Arkivbild från 11.6.2021

President Macron kommer nästa vecka att skicka Frankrikes ambassadör tillbaka till Washington.

USA:s president Joe Biden och Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att träffas i oktober i Europa, meddelar USA och Frankrike.

Mötet är en följd av ett telefonsamtal mellan de båda presidenterna tidigare i dag. Det var den första kontakten mellan de två parterna efter att beskedet om att Australien - som en del av en säkerhetspakt med USA och Storbritannien - i hemlighet hävt ett kontrakt från år 2016 om att köpa dieseldrivna ubåtar av Frankrike mot att i stället ingå ett kontrakt med USA och Storbritannien om köp av atomdrivna ubåtar.

Australiens beslut väckte stor upprördhet i Frankrike och Macron har varit speciellt upprörd över att Australien i hemlighet fattade sitt beslut. Det australiska agerandet beskrevs som en förtroendekris och "en kniv i ryggen".

För Frankrikes del är det inte enbart fråga om en ekonomisk förlust. Det handlar också om ett stort bakslag för Frankrikes säkerhetsstrategi i Stillahavsregionen.

Nu ska spänningarna lösas

Avsikten med presidenternas möte nästa vecka är alltså att få spänningen mellan de båda länderna att lägga sig efter det kontroversiella beslutet.

Macron och Biden har kommit överens om att förtroendet mellan länderna ska byggas upp på nytt via "konsultationer på djupet".

Joe Biden uppges också ha sagt sig vara av den åsikten att det finns behov av ett starkare europeiskt försvar som ett komplement till Nato - en idé som Emmanuel Macron upprepade gånger har fört fram.

USA uppges också ha lovat satsa på mera stöd till de europeiska ländernas bekämpande av terrorism i regionen Sahel i Afrika.

"Konsulteringar skulle ha varit bra"

Enligt Macrons kansli kommer den franska ambassadören nästa vecka att sändas tillbaka till USA i och med att Biden erkänt att konsulteringar med Frankrike skulle ha kunnat förhindra en diplomatisk konflikt till följd av beskedet om säkerhetspakten med Australien, uppger nyhetsbyrån AFP.

Frankrike kallade hem sina ambassadörer från USA och Australien förra veckan efter att USA och Storbritannien överraskande meddelade att de hade undertecknat avtalet om ubåtsleveranser med Australien, och att Australien hävt sin tidigare överenskommelse med Frankrike.

Källor: Reuters, AFP