Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Haavisto varnar: “Större ekonomisk kris i Afghanistan under de kommande sex till tolv månaderna kan leda till migrantvåg”

Från 2021
Uppdaterad 23.09.2021 18:54.
Utrikesminister Pekka Haavisto i New York under FN-veckan 2021.
Bildtext Utrikesminister Haavisto har deltagit i FN:s så kallade högnivåvecka i New York.
Bild: Satu Järveläinen/Finlands ständiga FN-representation i New York

Finland avslutade evakueringsinsatsen från Afghanistan för drygt tre veckor sedan, men arbetet med att få hem fler personer fortsätter, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

-Vi har ännu några tiotals personer som är kvar på statsrådets evakueringslista, sade Haavisto till Svenska Yle och en grupp andra finländska medier i New York på onsdagen.

-Vissa är finländska medborgare, har finländskt pass eller permanent uppehållstillstånd. Andra är personer som anställts på ort och ställe men som vi inte lyckats nå ut till.

Enligt Haavisto har Finland fört “intensiva diskussioner” med bland annat Qatar för att få hem personerna.

-Arbetet fortsätter tills alla som finns med på listan fåtts ut från landet.

Det finns inte just nu planer på att utvidga listan enligt Haavisto, som nyligen sade att över 8000 personer begärt hjälp av Finland.

Nya förfrågningar kommer dagligen. 

-Det handlar till exempel om ungefär 250 kvinnliga domare i Afghanistan, som inte har möjlighet att utöva sitt yrke just nu. 

Haavisto varnar för att ekonomisk kollaps kan leda till migrantvåg från Afghanistan

Situationen i Afghanistan har diskuterats flitigt under FN-veckan. Diskussionerna kan indelas i två huvudteman, menar Haavisto.

-Dels handlar det om att svara på den akuta situationen just nu. Det finns till exempel kvinnliga poliser, domare och journalister som lever under ett akut hot. 

-Flera länder, till exempel USA, Ryssland och Storbritannien, har egna kvoter för att ta emot människor.

Ett potentiellt större hot är om en större ekonomisk kris drabbar Afghanistan, menar Haavisto.

-Många FN-aktörer har under veckan påpekat att om Afghanistans ekonomi kollapsar under de närmaste sex till tolv månaderna så kan det leda till en stor migrantvåg.

-Då kommer människor att söka sig först mot grannländer, som Iran, Pakistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Därefter är det möjligt att människor också tar sig till Europa.

-Nu är tidpunkten då vi bör fundera på hur en sådan situation kan stoppas.