Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kei Kamara blev vinnaren i derbyt: HJK tappade stora poäng i Helsingforsderbyt och bjöd in KuPS i titelstriden på allvar

Från 2021
HIFK:s Kei Kamara kämpar i en nickduell.
Bildtext Kei Kamara blev matchhjälte i derbysegern.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Kei Kamara gjorde två mål och såg till att HIFK fortfarande har en plats i övre slutserien i egna händer. Samtidigt har HJK så gott som tappat sin marginal i tabellen helt, och en säkrad grundserieseger rann under händerna. HJK ligger nu bara en poäng före KuPS som efter ett dramatiskt slut knep segern i Hagalund.

På söndag tappade HJK poäng mot Honka och marginalen i tabellen till tvåan KuPS krympte. Och då HJK stegade in på stadion i Helsingfors för ett derby mot HIFK inför nästan 5000 åskådare, var det viktiga poäng på spel.

Men Kei Kamara i HIFK-lägret såg till att KuPS är allt närmare HJK som lett serien sedan start.

Kamara som före dagens match hade gjort tre mål på sex matcher utökade det saldot till fem på sju.

Redan en halv timme in i matchen förde han HIFK upp i en 1–0 ledning – och samtidigt HIFK allt närmare en plats bland de sex bästa i grundserien.

HJK kunde inte svara med ett kvitteringsmål, trots att de tog kontroll över spelet. I stället kunde Kamara utöka ledningen i den andra halvleken till 2–0. Då bröt det ut ett vilt jubel på läktarna.

– Det var roligt att spela och se så många mänskor i publiken. Våra fans har stött oss starkt så det kändes extra speciellt att får den här matchen med dem i publiken. De älskar den här klubben och jag är väldigt tacksam över att få vara en del av det, kommenterade matchhjälten enligt klubbens webbplats.

KuPS segrare efter dramatisk straff

Calum Ward i HIFK-målet var en av hjältarna som såg till att HJK inte fick till någon kvittering, och knep bland annat två av Roope Riskis försök. I andra halvlek var det Riku Riskis tur att se sitt skott knipas av Ward. I slutet av matchen hade ännu Filip Valencic en stolpträff. Men målen uteblev.

Frustrerande tyckte HJK-coachen Toni Koskela.

– Vi skapade tillräckligt med lägen men lyckades inte göra mål. Och då vi dessutom gjorde två otypiska misstag i boxen, så är resultatet en enorm besvikelse för oss alla, kommenterade Koskela enligt HJK:s webbplats.

HJK gick mållösa ur kampen och tappade poäng för andra matchen på raken. Det dessutom samtidigt som KuPS stod för en dramatisk seger i Hagalund. Matchen stod 0–0 ännu två minuetr in på stopptid men då åkte Demba Savage på ett rött kort och Tim Väyrynen fick stiga fram till straffpunkten.

Sex minuter in på stopptid var bollen i mål, och med full pott ligger KuPS nu bara en poäng efter HJK. Samtidigt stod det klart att Honka inte kommer spela i den övre slutserien.

Spännande sista omgång

HIFK ligger efter dagens seger nu sjätte i tabellen, och har en match mindre spelad än så väl FC Lahti framför dem, och Ilves bakom dem –alla tre på lika poäng.

En omgång av grundserien återstår och mycket står på spel. HJK och KuPS går kamp om grundseriesegern. Samtidigt kämpar HIFK, FC Lahti och Ilves om en plats bland de sex bästa. En av dem faller utanför.

Sista matcherna i grundserien:

26.9

KuPS – HIFK

SJK – FC Lahti

Ilves – FC Honka

HJK – FC Inter

AC Oulu – FC Haka

IFK Mariehamn – KTP

30.9

FC Haka – HIFK

Resultat, Fotbollsligan:

FC Inter – AC Oulu 4–0 (3–0)

FC Honka – KuPS 0–1 (0–0)

HJK – HIFK 0–2 (0–1)

FC Haka – SJK 4–0 (2–0)

Ilves – IFK Mariehamn 2–0 (1–0)

KTP – FC Lahti 1–2 (1–2)

Diskussion om artikeln