Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS partimätning: Fortsatt vind i seglen för Samlingspartiet

Från 2021
Uppdaterad 23.09.2021 06:21.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valmistautui Pasilassa Ylen kuntavaalitenttiin 17. toukokuuta.
Bildtext Samlingspartiet under partiordförande Petteri Orpo har fortsatt medvind efter valsegern i kommunalvalet i våras.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samlingspartiet befäster sin ställning som Finlands populäraste parti, visar Helsingin Sanomats partimätning.

20,8 procent av finländarna skulle rösta på Samlingspartiet, om riksdagsvalet skulle hållas nu. Det är en ökning med en procentenhet från tidningens partimätning i augusti.

Mätningen ger statsministerpartiet SDP ett stöd på 18,4 procent, vilket är en nedgång på 0,8 procentenheter.

De övriga partierna får rätt långt samma stöd som tidigare. Sannfinländarna kommer på tredje plats med 17,4 procent, vilket är 0,2 procentenheter mer än för en månad sedan.

Stödet för Centern ligger på 12,9 procent, De Gröna på 10,5 procent, Vänsterförbundet på 7,8 procent och SFP på 4,5 procent.

Enligt experter som Helsingin Sanomat talat med går det uppåt för Samlingspartiet tack vare valsegern i kommunalvalet. Partiet fick dessutom mycket publicitet då det kritiserade regeringen under budgetförhandlingarna, som pågick då enkäten utfördes.

Nästan 2 400 personer svarade på enkäten, som utfördes av Kantar TNS under perioden 23 augusti till 17 september. Ungefär en fjärdedel av de som svarade ville inte uppge vilket parti de skulle rösta på eller sa att de inte skulle rösta alls.