Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europaminister Tytti Tuppurainen om det tyska valet: "Det blir ingen ny Angela Merkel, men hennes spår kommer att finnas kvar"

Från 2021
Tytti Tuppurainen i Yles Studio i juli 2020.
Bildtext Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) säger att Tyskland kommer att satsa mer på klimatpolitiken i framtiden.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tyskarna kommer att rösta för fortsatt kontinuitet i söndagens förbundsdagsval, säger Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP). Hon tror att arvet efter förbundskansler Angela Merkel kommer att märkas även i framtiden.

BRYSSEL Hela Europa väntar med spänning på hur tyskarna kommer att rösta i söndagens förbundsdagsval.

– Jag har följt valförberedelserna med stort intresse. Det spelar naturligtvis en jättestor roll vem som styr Tyskland i Europa och jag ser fram emot en spännande valkväll, säger Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) till Svenska Yle.

Enligt Tuppurainen talar allt för att kontinuiteten kommer att bestå i den tyska politiken.

– Det är de traditionella partierna SPD och CDU som står för resultatet, inte exempelvis högerextremistiska AfD. Det är en bra sak för Europa.

Då tre dagar återstår till det tyska förbundsdagsvalet är det mycket som talar för att det blir socialdemokraten Olaf Scholz som tar över som förbundskansler efter kristdemokraten Angela Merkel.

Hur analyserar du de tyska socialdemokraternas uppsving i opinionsmätningarna?

– Naturligtvis är jag glad över ett stort och brett stöd för SDP och Olaf Scholz. Han har varit viceförbundskansler och visat sin förmåga att styra Tyskland. Man litar på honom vilket naturligtvis har betydelse inför valet, säger Tuppurainen.

– SDP har talat mycket om social rättvisa och klimatförändringen. Det är frågor som har varit framträdande i valdebatten.

Tuppurainen tror att Tyskland att satsa mer på klimatpolitiken och förnybara energiformer i framtiden.

Dags för en ny förbundskansler

I 16 år har Angela Merkel varit en dominerande faktor i EU. Då hon lämnar politiken går en era i graven. Arvet efter Merkel går ändå vidare i den tyska politiken, tror Tuppurainen.

– Det finns kontinuitet. Merkel har visat sin kunskap att lotsa Tyskland i kristider, vare sig det handlar om coronapandemin, brexit eller eurokrisen. Hon har varit en värdeledare som vi alla kan vara stolta över.

Hurdant är det vakuum som uppstår i den europeiska politiken där Merkel varit väldigt dominerande?

– Det kommer ingen ny Merkel och det är ingen som förväntar sig det. Det är dags för en ny regering och en ny förbundskansler.

De två senaste förbundsdagsvalen resulterade i utdragna koalitionsförhandlingar. Tuppurainen hoppas att förhandlingarna efter söndagens val inte blir lika långvariga.

– Under regeringsförhandlingarna kommer Frankrikes roll att vara viktigare än tidigare, säger Tuppurainen.

Tyskland fortsätter på den inslagna vägen

Som bäst pågår en diskussion om att se över EU:s regler för medlemsländernas skuldsättning och budgetunderskott. Reglerna har luckrats upp temporärt som ett resultat coronakrisen. Frågan är om det finns en återvändo till de gamla budgetreglerna.

Får det tyska valresultatet konsekvenser för den ekonomiska politiken i EU. Kan vi räkna med en kursändring?

– Vi kan vara lugna. Det kommer inga stora förändringar. Ekonomin är något som måste justeras över tid. Men just behövs investeringar, det förstår man också i Tyskland.

Finland har historiskt sett stått nära Tyskland i centrala frågor. Ser du att det här kommer att fortsätta?

– Jag är helt säker på att vi kommer att vara nära partners även i framtiden. Vi är goda vänner och vi förstår varandra särskilt i Europapolitiska frågor. Det är bra.

Europaminister Tytti Tuppurainen ser inga tecken på att Tyskland kommer att avvika från sin konstruktiva linje i EU-sammanhang.

– Oberoende av vem som blir vald kommer Tyskland att ha en förbundskansler som är engagerad i det europeiska samarbetet och som är en stor Europavän.

Diskussion om artikeln