Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Klimatpanel poängterar att Finland nu måste anpassa sig till extremväder – och fyra andra nyheter för torsdagsmorgonen

En vit minivan kör genom djupt flödvatten under en bro.
Bildtext Finland måste gå över till att anpassa sig till klimatförändringen, för det räcker inte längre att bara minska på utsläppen, visar omfattande rapport från Finlands klimatpanel.

God torsdagsmorgon! Här är några nyheter för den här morgonen.

Finland måste anpassa sig till klimatförändringens följder, slår klimatpanel fast

Det räcker inte längre att Finland jobbar med att minska utsläppen nu behövs åtgärder för att anpassa sig till de förändringar som redan är på väg. Det säger forskarna bakom en färsk rapport från Finlands klimatpanel.

Rapporten från klimatpanelen är unik i sitt slag. Den går landskap för landskap igenom vilka de konkreta klimatriskerna är och hur långt landskapen har kommit med att anpassa och förbereda sig för dem.

Vanligtvis har klimatarbetet gått ut på att bromsa klimatuppvärmningen, men nu ska fokus ligga på strategiska och konkreta anpassningsåtgärder, slår rapporten fast.

Vårdgarantin kan förkortas – men personalbristen är ett faktum

Regeringen vill förkorta vårdgarantin, det vill säga tiden inom vilken man har rätt att få vård efter bedömningen av vårdbehovet.

Efter vårdreformen ska tiden bli sju dagar inom den icke-brådskande vården, då den nu är tre månader.

Det här ger välfärdsområdena ett stort ansvar och förslaget väcker kritik, inte minst hos Läkarförbundet och kommunfältet.

– Vi har inga arbetslösa läkare, de är alla på jobb och gör läkararbete, säger Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT:s arbetsmarknadsutredare Juho Ruskoaho.

Vårdreformen ska träda i kraft år 2023.

Kvinna köar på hälsocentral.
Bildtext Den som behöver icke-brådskande vård ska inte behöva vänta mer än sju dagar, föreslår regeringen. Personalbristen blir en utmaning, kontrar bland annat Läkarförbundet.

De tyska socialdemokraterna har vind i seglen - Olaf Scholz kan komma att leda partiet till överraskande valseger

Med bara några dagar kvar till förbundsdagsvalet i Tyskland har socialdemokraterna goda chanser till en valseger.

Det länge krisande partiet har enligt opinionsmätningarna rätt goda möjligheter att vinna valet, vilket skulle innebära Olaf Scholz på förbundskanslerposten.

– Vi har hela tiden vetat att vi har den bästa kandidaten. Det som har överraskat oss lite är hur svaga de andra har visat sig vara, säger Gabriela Heinrich, förbundsdagsledamot för SPD i valkretsen Nürnberg Nord.

Om socialdemokraterna vinner valet väntar ändå svåra regeringsförhandlingar. För tillfället utgår man i Tyskland från sex olika regeringsalternativ, som alla är mer eller mindre möjliga efter söndagens val.

Mies valkoisessa kauluspaidassa pitää puhetta. Hänellä on suunsa edessä nappimikki.
Bildtext Socialdemokraternas Olaf Scholz kan bli Tysklands nya förbundskansler, visar opinionsmätningarna inför förbundsdagsvalet.

Fortsatt vind i seglen för Samlingspartiet, visar HS partimätning

Här hemma befäster Samlingspartiet sin ställning som största parti i Finland.

Tidningen Helsingin Sanomats partimätning ger Samlingspartiet ett stöd på 20,8 procent, vilket är en ökning med en procentenhet från augusti.

Enligt experter som Helsingin Sanomat talat med går det uppåt för Samlingspartiet tack vare valsegern i kommunalvalet. Partiet fick dessutom mycket publicitet då det kritiserade regeringen under budgetförhandlingarna, som pågick då enkäten utfördes.

Statsministerpartiet SDP får i mätningen ett stöd på 14,8 procent, vilket är 0,8 procentenheter mindre än för en månad sedan.

Petteri Orpo ja Juhani Vartiainen Kokoomuksen puoluetoimistolla.
Bildtext Partiordförande Petteri Orpo och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen på Samlingspartiets partikansli.

Välfärdsområdesvalet hägrar – nu gäller det att locka både kandidater och väljare

Om fyra månader, den 23 januari 2022, hålls det första välfärdsområdesvalet i Finland - och det är ett val där alla vill glänsa.

Samtidigt gäller det att locka väljarna till att rösta i ett helt nytt val, vilket inte är lätt.

– Det som är utmanande för partier och valmansföreningar är att hitta kandidater som är tillräckligt kända för att väcka intresse. Valet är dessutom oklart för många. Det kommer att behövas massiva kampanjer och mycket information, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef på Kommunförbundet.

I valet avgörs vem som får sitta i välfärdsområdesfullmäktige i de 21 välfärsområdena. I till exempel Österbotten ska 59 ledamöter röstas fram.

Vädret

I landets södra och mellersta delar ökar molnigheten och under eftermiddagen regnar det allmänt i väster. I landets norra del molnigt, i områdets östra del något klarare och uppehåll, i västra och norra Lappland tidvis regn eller blötsnö.

Dagens högsta temperatur är 7-12 grader i landets södra och mellersta delar, och 4-10 grader i norr.