Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sharks-stjärnan Evander Kane friades för matchfixning, anklagas istället för våld i hemmet – stängdes av direkt

Från 2021
Evander Kane.
Bildtext Evander Kane befinner sig fortsättningsvis i stormens öga.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Nej, Evander Kane spelade inte pengar på sina egna matcher och förlorade inte avsiktligt. Det slår NHL fast efter en grundlig utredning. Men samtidigt inledde ligan en ny utredning om betydligt tyngre anklagelser.

Personlig konkurs, skilsmässa – och oerhört tunga anklagelser. Evander Kane är fortsättningsvis i stormens öga.

Den senaste vändningen kom natten till torsdag finsk tid då NHL offentliggjorde sitt beslut om Kane förlorat matcher med flit – matcher han dessutom ska ha spelat pengar på. Men bevis för något sådant hittade NHL inte.

"Tvärtom får bevisen oss att tvivla på hur sanningsenliga anklagelserna var", skriver ligan i sin rapport.

Ärendet läggs därför på is, men samtidigt inleder NHL en ny utredning.

”Under utredningens gång fick ligan veta om två andra förseelser som kräver en fortsatt utredning. Dels handlar det om oerhört allvarliga anklagelser som handlar om hans fru, dels om beteende som äventyrat lagmedlemmars säkerhet”, skriver NHL.

Får inte delta i träningslägret

Enligt Front Office Sports ska Kanes fru Anna Kane nämligen ha anklagat spelaren för att ha misshandlat och våldtagit henne flera gånger. Kane ska också ha slagit parets dotter då han försökte förgripa sig på sin fru.

Det var också Kanes fru som anklagade honom för matchfixning. Skillnaden mellan anklagelserna är att matchfixningspåståendena delades offentligt på sociala medier, medan vittnesmålen om våldet har kommit fram i rättsdokument i samband med vårdnadstvisten gällande parets dotter.

Paret ligger just nu i skilsmässa och Anna Kane är gravid med parets andra barn. Evander Kane har i sin tur anklagat Anna Kane för misshandel i rättsdokument då han ansökte om besöksförbud tidigare i år.

San Jose Sharks reagerade direkt på nyheten och meddelade att Kane stängs av från lagets verksamhet tills vidare. I praktiken kommer Kane inte att delta i lagets träningsläger inför den kommande säsongen.

”Vi tar anklagelserna på stort allvar och har varit i kontakt med NHL. Ligan har vårt fulla stöd när det kommer till att utreda ärendet”, skriver Sharks.

Lagkamraterna uppges ha fått nog

Exakt vad den andra förseelsen om att äventyra lagmedlemmars säkerhet handlar om är fortfarande oklart. I augusti rapporterade The Athletic (bakom betalmur) med hänvisning till anonyma källor inom laget att flera Sharks-spelare inte längre vill se Kane i truppen.

Enligt The Athletic ska Sharks bland annat därför ha försökt sälja Kane utan framgång i sommar. Då talades det ännu om att lagkamraterna tröttnat på att Kane blankt struntade i lagets interna regler, inte uttryckligen om farligt beteende.

Kane har via sin advokat nekat till anklagelserna om våld i hemmet. Han nekade också till anklagelserna om matchfixning.

Spelarens år har varit synnerligen tumultartat. I januari kom det fram att Kane ansökt om personlig konkurs med skulder på över 26 miljoner dollar. Kane har också öppet medgett att han har problem med hasardspel.

Enligt Front Office Sports ska Kane exempelvis ha spelat bort en miljon dollar i samband med att Sharks mötte Vegas Golden Knights i NHL-slutspelet för två år sedan.

I sin konkursansökan medgav Kane att hans vadslagningsrelaterade skulder var 1,5 miljoner dollar.

Kane inleder i höst, förutsatt att han får spela, sitt fjärde år av ett sju år långt kontrakt värt sju miljoner dollar per säsong. Enligt sajten CapFriendly har Kane totalt tjänat nästan 56 miljoner dollar under sin NHL-karriär.