Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra lopp utan Mercedes-segrar – stallchefen hoppas på nya hjältedåd av Valtteri Bottas: ”Bättre än någonsin”

Valtteri Bottas.
Bildtext Valtteri Bottas har inte vunnit en deltävling i år. Kommer fullträffen på den bekanta banan?

Mercedes segerlösa svit har blivit osannolikt lång. Då F1-cirkusen landat på rysk mark är fokus självklart att få stiga högst upp på podiet igen. Och efter uppvisningen på Monza tror Toto Wolff på sin finländska förare.

Åtta deltävlingar återstår av formel 1-säsongen 2021. Lewis Hamilton kämpar fortfarande om VM-titeln med Max Verstappen och hittills är det fördel Red Bull i fighten.

Inför veckoslutets ryska grand prix leder Verstappen med fem poäng.

För två veckor sedan slutade deltävlingen på Monza i en livsfarlig krasch mellan de två giganterna. Verstappen försökte sig på en vågad omkörning, krockade med Hamilton till den följd att Red Bull-bilens bakhjul landade på Hamiltons huvud.

Det var endast halo-skyddet som höll bilens tyngd från att krossa den regerande världsmästarens huvud.

Då två av loppets förhandsfavoriter tog ut varandra steg Valtteri Bottas fram. Bottas startade längst bak på grund av motorbyte men kämpade sig upp till tredje plats.

Det är något som Mercedes stallchef Toto Wolff inte missade.

– Han kör bättre än någonsin, säger Wolff på F1.com.

– Det såg vi i Monza. Och han kommer att klämma plattan i mattan varje helg, fortsätter han.

Allt annat än avgjort

De senaste åren har titelfighten i praktiken varit över vid det här laget. Lewis Hamilton har säkrat förar-VM i god tid innan säsongsavslutningen och Mercedes har ofta redan innan det lagt beslag på konstruktörs-VM.

Men i år är allt annorlunda. Även om Mercedes leder konstruktörsracet är titeln allt annat än säkrad.

– För Lewis handlar det här om hans tionde VM-kamp i karriären. Han är fokuserad på det han måste göra. Det finns en lugn målmedvetenhet i laget. Det här, att kämpa om titlarna ända in i slutet, är det vi njuter av mest av allt, säger han.

Något som talar för Mercedes chanser i just Sotji på veckoslutet är stallets historia på banan. Mercedes har vunnit samtliga tävlingar som körts där sen 2014 – bland annat tog Valtteri Bottas just i Rysslands grand prix sin första deltävlingsseger någonsin.

– Vi ser fram emot att förlänga sviten. Men den här säsongen är annorlunda än de tidigare åren. Vi förväntar oss en intensiv tävlingshelg, säger Wolff.

Ricciardo har lämnat bragden bakom sig

Den största sensationen på Monza var utan tvekan att McLaren – efter en paus på elva år – lyckades ta en dubbelseger. Daniel Ricciardo var i en klass för sig då han korsade mållinjen som etta.

Det är en seger han inte kommer att glömma i första hand – men en som han redan lämnat bakom sig. Nu är det full fokus på Sotji.

– Jag har passat på att njuta av segern, men nu är det Ryssland som gäller. Jag vill fortsätta bygga på det jag åstadkom i Monza och pusha oss till viktiga poäng i konstruktörs-VM, säger han på seriens hemsida.

– Sotji är en klurig bana med tanke på omkörningar så det gäller att vara på hugget redan i kvalet, tillägger australiensaren.