Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart kan mångfalden av laddare vara ett minne blott – USB-C-kontakten föreslås bli standard i EU

Från 2021
Uppdaterad 23.09.2021 14:57.
USB C -liitäntä OnePlus-älypuhelimessa.
Bildtext Mobiltelefon med USB-C port.
Bild: Silja Viitala / Yle

EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag som syftar till att standardisera laddarna för mobiltelefoner och andra elektroniska apparater. Målet är att USB-kontakten ska bli den enda som används inom EU.

BRYSSEL Merparten av de elektroniska apparater som används inom EU går redan i dagens läge att ladda via en USB-C-port. Det främsta undantaget är Apples produkter som använder sig av en så kallad lightningkontakt.

Om lagförslaget godkänns skulle samtliga tillverkare som vill sälja sina produkter i EU tvingas använda samma typ av laddningskabel.

Vidare ska lagförslaget bidra till att harmonisera tekniken för snabbladdning och förhindra tillverkare från att begränsa laddningshastigheten för vissa produkter.

I framtiden ska kunden också själv få avgöra om hen behöver en ny laddare vid köpet av en ny produkt. Laddaren får alltså inte längre ingå i den produkt kunden har för avsikt att köpa.

Lagförslaget ska underlätta laddningen av elektroniska apparater, oberoende av var man befinner sig.

Vidare räknar man med att mängden avfall ska minska då kunderna inte längre behöver lika många laddare för sina elektroniska apparater. För konsumenterna innebär lagförslaget en besparing på 250 miljoner euro per år.

– Det här är en viktig seger för konsumenterna och miljön och i linje med EU:s gröna och digitala målsättningar, säger kommissionens verkställande viceordförande Margrethe Vestager.

Standardiseringen skulle träda i kraft efter en övergångsperiod på 24 månader. Lagförslaget måste ännu godkännas av EU:s ministerråd och EU-parlamentet.

Diskussion om artikeln