Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor brist på veterinärer i Österbotten: "Våra veterinärer jobbar alltför hårt"

Från 2021
Uppdaterad 23.09.2021 14:42.
Kati Lehtimäki ja hevonen
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Det råder stor brist på veterinärer mellan Vörå och Kristinestad. Det finns för få veterinärer och den privata arbetsmarknaden lockar mer än den kommunala, säger Johan Håkans (SFP) som leder Västkustens tillsynsnämnd.

Västkustens miljöenhet, som har hand om veterinärjouren i området mellan Vörå och Kristinestad, har i flera omgångar lediganslagit en tjänst som ambulerande veterinär.

Det gjorde man senast i somras, fick inte in en enda ansökan.

– Vi behöver flera händer inom veterinärjouren. De veterinärer vi har jobbar hårt, de är tvungna att jobba alltför många extraturer. Ingen ska behöva jobba ihjäl sig, säger tillsynsnämndens ordförande Johan Håkans (SFP).

På sitt möte på onsdagen lediganslog Västkustens tillsynsnämnd tjänsten på nytt. Samtidigt lediganslog man också en annan tjänst, eftersom en tillsynsveterinär har sagt upp sig.

Ett problem som rör hela landet

Veterinärsbristen är inte bara lokal. Håkans säger att det just nu finns ett femtiotal lediga tjänster i landet. Han påpekar att man också utbildar rätt få nya veterinärer.

– Det är svårt att få tag på utbildade veterinärer och dessutom lockar den privata marknaden.

På ett privat företag vet veterinären på förhand när arbetsdagen kommer att börja och sluta, säger Håkans.

– En kommunal jourhavande veterinär vet inte om det blir någon nattsömn alls på hela helgen, säger Håkans.

En kommunal jourhavande veterinär vet inte om det blir någon nattsömn alls på hela helgen

Sänker språkkraven men ger inte upp

Tjänsten som ambulerande veterinär har varit lediganslagen i flera repriser. Nu har Västkustens tillsynsnämnd sänkt språkkraven en aning för att lyckas hitta sökande.

Nu räcker det att den som väljs har nöjaktiga kunskaper i det andra inhemska språket. Hittills har man efterlyst goda kunskaper i de båda inhemska språken.

– Våra djur är ganska internationella och hur vi ska lugna husse och matte måste vi lösa senare, säger Håkans.

Vi får jobba vidare tills vi hittar en lösning.

Nu kommer tillsynsnämnden att se över hela joursamarbetet och reda ut hur man kunde omfördela ansvarsområden.

– Vi försöker hitta fler veterinärer. Men vi måste också se om vi kan skapa samarbete med privata sidan när det gäller smådjur, djur som inte är nyttodjur.

Håkans säger att det inte är någon trevlig situation man befinner sig i. Kampen har pågått i flera år och den fortsätter. Att ge upp är inget alternativ.

– Vi får jobba vidare tills vi hittar en lösning. Men hur vi än gör så kommer vi inte undan behovet av fler veterinärer. Det är det enda som kan lösa dilemmat, säger Håkans.

Diskussion om artikeln